România nu a cerut oficial o analiză asupra legislației introduse înainte de sfârșitul anului trecut, așa cum prevăd reglementările Uniunii Europene.

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează în prezent prevederile OUG nr. 114/2018 referitoare la taxa pe activele financiare datorată de anul acesta de băncile din România dacă media trimestrială a indicelui ROBOR depășește pragul de 2%, potrivit unor surse apropiate situației, scrie Profit.ro.

Guvernul a aprobat ordonanța înainte de Crăciun, dar nu a solicitat un aviz din partea BCE înainte de adoptarea actului normativ.

„BCE nu a fost consultată asupra acestui subiect, dar analizează în prezent cazul și va decide dacă va publica sau nu un aviz", au declarat sursele citate, pentru Profit.ro. Guvernul nu a comentat pentru articolul Profit.ro.

Avizele BCE sunt consultative, iar statele membre UE nu sunt obligate să țină seama de ele, însă Tratatul de bază privind funcționarea UE prevede că, în domeniile în care are atribuții, Banca Centrală Europeană este consultată asupra oricărui proiect de act al Uniunii, precum și asupra oricărui proiect de reglementare la nivel național și poate emite avize, în limitele și în condițiile stabilite de Consiliul UE.

Ungaria și Polonia au solicitat avize de la BCE înainte de a introduce taxe pe activele băncilor în 2006 și 2010.

De altfel, și guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat adoptarea taxei fără a fi discutată cu industria bancară și fără un studiu de impact. Acțiunile băncilor au scăzut puternic la Bursa din București după anunțarea taxei.