Coaliția guvernamentală amenință independența băncii centrale prin măsurile adoptate în ultima vreme, iar acum a ajuns să ordone direct BNR ce să facă.

UPDATE: PSD a cerut direct băncii centrale să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra cursul de schimb, adică să vândă euro pentru a susține leul.

Mai mult, chiar și Ministerul Finanțelor s-a implicat în controversă. „Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice.

„De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, mai spune ministerul.

În replică, BNR a transmis că este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali.

Banca centrală spune BNR își dorește ca și până acum „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”.

„O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, au punctat reprezentanții BNR.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Potrivit reglementărilor europene, banca centrală nu poate primi și nici nu poate solicita instrucțiuni de la guvernele statelor membre sau de la alte autorități publice.

Guvernul nu a solicitat direct Băncii Naționale a României (BNR) să scadă dobânzile sau să influențeze cursul de schimb, dar lideri ai PSD au acuzat, mai ales în ultima vreme, că BNR favorizează băncile în defavoarea cetățenilor, cerând explicit ca banca centrală să intervină pentru reducerea dobânzilor.

Mai mult, la sfârșitul anului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 114/2018, care introduce o taxă pe activele băncilor dacă dobânzile pe piața interbancară depășesc un anumit nivel, restricționând astfel puterea băncii centrale de a influența piața financiară prin rata de referință a dobânzii.

Acum, PSD a cerut, oficial, ca BNR să utilizeze rezerva valutară pentru a apăra moneda națională.

„În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda națională, asigură stabilitatea prețurilor (...) și pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mișcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda națională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să își facă datoria!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD.



Dar deprecierea leului din ultima perioadă este provocată chiar de măsurile guvernului instalat de PSD, mai ales celebra Ordonanță 114, care plafonează creșterea dobânzilor.

„Dacă BNR crește dobânda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa platită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbusește”, spune senatorul PNL Florin Cîțu.

Politicianul liberal, fost șef al trezoreriei ING, deci un bun cunoscător al sistemului bancar, a remarcat că, după adoptarea ordonanței coaliția PSD-ALDE, a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobânzile prea mult și dobânzile trebuie să scadă.

„Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÂNZI mai mici = monedă mai slabă - pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului”, adaugă senatorul liberal.

„Dacă BNR răspunde la comanda lui Dragnea are de ales - omoară sistemul financiar bancar sau lasă România fără rezerva valutară într-un context internațional, economic și geopolitic, foarte volatil”, mai spune Cîțu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Cîțu a fost și înainte de a intra în politică un critic al intervenției BNR în piață, dar și al intervențiilor statului în economie. „Banca centrală are independență operațională, dar trebuie să răspundă în fața cetățenilor în legătură cu obiectivul fundamental, stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung așa cum este definită în regimul de țintire directă a inflației. Dacă BNR vrea să rămână independentă operațional trebuie să ignore atacurile și ordinele PSD”, mai spune el.

De la începutul anului, leul a pierdut peste două procente în fața euro, iar analiștii spun că speculațiile pe moneda națională s-au intensificat pe fondul dilemei în care s-ar afla decidenții de la banca centrală.

Vineri, BNR a calculat cursul de schimb la 4.7648 lei/euro, cu 0,17% mai slab decât în ședința anterioară. Leul a atins astfel un nou minim istoric în raport cu moneda europeană.

Banca națională are drept obiectiv stabilitatea prețurilor, adică menținerea unei rate a inflației sustenabile și se folosește de mai multe instrumente în acest scop, inclusiv rata dobânzii și cursul de schimb.