Președintele Klaus Iohannis a aprobat, marți, cererile procurorilor de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și Victor Atanasie Stănculescu în dosarul Mineriadei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, premier în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, a lui Gelu-Voican Voiculescu, vicepremier în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, și a lui Victor Atanasie Stănculescu, ministru al Apărării Naționale în perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991, "pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale art. 12 și ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 270/2008", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestor cereri.

Parchetul General a cerut președintelui României aviz pentru a putea începe urmărirea penală împotriva celor trei, suspectați de crime împotriva umanității.

Faptele reținute în sarcina acestora formează obiectul dosarului cunoscut generic "Mineriada din iunie 1990” aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis în primăvara acestui an, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut statului român să facă o anchetă eficientă în legătură cu evenimentele de acum 25 de ani.

Oficial, cel puțin șase persoane au murit în evenimentele din vara anului 1990 și aproximativ o mie de persoane au fost rănite după ce minerii din Valea Jiului au venit la București pentru a face ordine în Piața Universității, acolo unde se aflau opozanții lui Ion Iliescu.

Neoficial, peste 100 de persoane au decedat în urma acelor atrocități.

Timp de 25 de ani procurorii Parchetului General, fie civili, fie militari, au făcut investigații și au început urmărirea penală pentru diferite cauze, inclusiv omor și infracțiuni contra păcii și umanității, fără să fi trimis în judecată pe cineva.