Pe 3 martie 2015, liderii din Liberia, Sierra Leone și Guineea au cerut Uniunii Europene să pună la punct un "Plan Marshall" care să reducă daunele economice produse de epidemia de Ebola.

Grație acțiunilor internaționale, epidemia de Ebola pare să fie sub control.

Următorii pași constau însă în prevenirea noilor contaminări și ajutorul oferit în vederea redresării economice a statelor afectate de Ebola.

În cadrul Conferinței Ebola: de la urgență la redresare, susținută de oficialii Uniunii Europene, s-a punctat importanța redresării țărilor care s-au confruntat cu teribila maladie. Mesajul susținut atât de Liberia, Sierra Leone cât și Guineea a fost transmis de președintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, unul dintre cei mai respectați lideri din țările în curs de dezvoltare, care a asigurat participanții de unitatea celor trei regiuni afectate de Ebola. Aceasta a mulțumit Uniunii Europene și celorlalți actori internaționali care au ajutat statele africane în lupta împotriva epidemiei. 

Ellen Johnson-Sirleaf, Președintele LiberieiEllen Johnson Sirleaf (foto) a subliniat, totodată că epidemia a destabilizat foarte mult cele trei țări, afectându-le granițele, școlile, fermele, piețele și întreaga infrastructură. Mai mult decât atât, susține președintele Liberiei, activitățile comerciale au încetat complet în aceste regiuni iar investitorii și contractanții au părăsit această zonă. Scăderea veniturilor a slăbit astfel echilibrul fiscal, chiar dacă cheltuielile au crescut, în special în domeniul medical. PIB-ul în 2014 a scăzut brusc în aceste țări și se preconizează că scăderea va continua și în 2015.

Astfel,  cele trei state au nevoie în continuare de sprijinul partenerilor internaționali pentru a-i ajuta să își stabilizeze economiile extrem de precare. Deoarece aceste trei piețe sunt relativ mici, cea mai bună soluție ar fi acțiunea la nivel regional, susține Ellen Johnson Sirleaf. 


Nu există dubii că avem nevoie de resurse considerabile, poate chiar de un Plan Marshall, după cum a sugerat chiar directorul Băncii Mondiale [Dr. Jim Yong Kim]. Noi credem că un astfel de plan ar putea fi dezvoltat cu ajutor suplimentar promis de Comisia Europeană (...) Rolul nostru este să formulăm o acțiune regională, o foaie de parcurs și o structură de coordonare. Ne propunem să realizăm toate acestea, în următoarele luni, subliniază Ellen Johnson Sirleaf.