Prețurile de consum au fost mai mari, în medie, cu 4,1% în aprilie față de aceeași lună a anului preceden, potrivit datelor comunicate luni de Institutul Național de Statistică.

Numai în aprilie, prețurile au crescut cu 0,61%, în contextul în care produsele alimentare și serviciile s-au scumpit cu 0,7% față de martie, iar produsele nealimentare au avut prețuri mai mari cu 0,5%.

Față de aprilie 2018, alimentele s-au scumpit cu 5%, în timp ce produsele nealimentare și serviciile au consemnat prețuri mai mari cu 3,7% și, respectiv, 3,8%.

Banca Națională a României (BNR) a majorat în februarie, la 3%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 2,9% anterior. Și Comisia de Prognoză a urcat recent estimarea penrtru inflație la 3,2% pentru finalul acestui an.

În aprilie, rata anuală a inflației a accelerat de la 4,03% în martie, la 4,11%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018. Potrivit unei analize a Băncii Tranilvania, continuarea tendinței de accelerare a inflației este provocată de deprecierea monedei naționale, creșterea cotațiilor internaționale ale țițeiului, dar și aplicării măsurilor anunțate la finalul anului trecut (taxarea suplimentară a companiilor din energie si telecomunicații).