Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că nu mai este timp pentru ca rectificarea bugetară să fie aprobată la 31 iulie, așa cum era planificat, astfel că Executivul ar putea aproba această măsură o săptămână mai târziu.

„Mai sunt câteva lucruri de încheiat. Aprobarea ei în Guvern ține de pasul de trecut cu CSAT. Va fi săptămâna viitoare CSAT, ceea ce înseamnă că rectificarea nu va avea loc la 31 iulie, pentru că sunt mai mulți pași de parcurs: CSAT, Consiliul Fiscal, CES, și atunci probabil că 31 iulie nu mai rămâne o dată fezabilă pentru rectificare. Poate următoarea săptămână”, a arătat ministrul Finanțelor, citat de Agerpres.

El a adăugat că proiectul ar putea fi publicat spre dezbatere publică luni.

„Fiecare coleg ministru va trebui să prezinte în mod public situația. Nu vine ministrul Finanțelor să facă prezentarea pe fiecare minister în parte. Eu pot să vă prezint elementele macro și fiecare ministru își prezintă situația, ce are de făcut până la final de an, tocmai pentru a putea să vă răspundă la toate elementele de ordin tehnic”, a susținut Teodorovici.

Și premierul Viorica Dăncilă a delcarat anterior că Guvernul lucrează la rectificarea bugetară, dar așteaptă avizul CSAT.

„Lucrăm la rectificarea bugetară, domnul ministru Teodorovici va da toate detaliile. Deja așteptăm CSAT-ul pentru a aproba rectificarea bugetară prima dată în CSAT, pentru a avea avizul CSAT-ului”, a afirmat Viorica Dăncilă, conform aceleiași surse.

+++

La ultima rectificare bugetară din noiembrie 2018, Guvernul a tăiat din nou banii de investiții și a reușit performanța rară în istoria guvernelor post-decembriste de a reduce bugetul pentru educație.

„Cheltuielile de investiții vor fi mari cu 40% față de realizările din 2017(...) De asemenea, România va menține ponderea datoriei guvernamentale în PIB la 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană”, spunea Teodorovici în noiembrie.

Tot atunci, președintele României a suspendat ședința CSAT pentru ca Guvernul să vină cu un alt proiect de rectificare. 

„Nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este, repet, una puternic pozitivă și nu este niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale”, a spus președintele, după ce a anunțat că în ședința CSAT nu s-a ajuns la consens privind tăierea bugetelor instituțiilor din domeniul siguranței naționale.

Administrația Prezidențială, SRI, SIE și STS au avut bugetele tăiate la ultima rectificare cu zeci de milioane de lei.