Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a inclus marți zece noi jurisdicții pe lista neagră a paradisurilor fiscale, dar a amânat decizii privind impozitarea afacerilor digitale și accizele pentru băuturi alcoolice.

Totuși, reuniunea nu a fost lipsită de controverse. Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat la Bruxelles reuniunea ECOFIN, se arăta sceptic înainte de ședință că miniştrii de finanţe din UE vor reuși să adopte marţi noua listă neagră a paradisurilor fiscale, pentru că au apărut informații noi ce trebuie analizate.

„În ceea ce priveşte jurisdicţiile necooperante, s-au primit o serie de elemente chiar şi ieri din partea unor state. Va trebui să discutăm, să analizăm şi să luăm apoi o decizie”, a spus ministrul.

Cea mai amplă revizuire a listei ţărilor cu deficienţe strategice ale regulilor de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului ar urma să ducă la triplarea numărului jurisdicţiilor de pe listă. Totuşi, guvernele UE erau divizate în privinţa unora din ţările care ar urma să fie adăugate pe lista neagră a paradisurilor fiscale, notează Agerpres.

În cele din urmă, Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, unde pe lângă cele 5 jurisdicții deja incluse, au fost adăugate Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Aceste jurisdicții nu au pus în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat față de UE până la termenul convenit. În același timp, alte 11 jurisdicții au primit o extindere a termenelor până la care se pot conforma.

Pe lângă actualizarea listei jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, Consiliul a avut pe masă în reuniunea de marți și alte subiecte, precum impozitarea băuturilor alcoolice și taxarea serviciilor digitale, dar și programul InvestEU.

„În cazul accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, discutăm posibilitatea ca în gospodării să poată fi produsă o anumită cantitate de alcool. Discuţia este pe agendă de ceva timp, sunt progrese dar probabil o decizie pe acest subiect se va lua la următorul ECOFIN, în mai”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a adăugat că „la programul InvestEU se încearcă găsirea unei soluţii de compromis privind Secretariatul comitetului de investiţii, unde se va situa acesta”.

Programul InvestEU are drept obiectiv încurajarea participării investitorilor publici şi privaţi la operaţiuni de finanţare şi de investiţii prin acordarea de garanţii de la bugetul UE, pentru abordarea disfuncţionalităţilor pieţei şi a situaţiilor de investiţii suboptime. Potrivit poziţiei Consiliului, această garanţie a UE este împărţită pentru a acoperi următoarele cinci componente de politică: infrastructura durabilă; cercetarea, inovarea şi digitalizarea; IMM-urile; investiţiile şi competenţele sociale.

Eugen Teodorovici, care reprezintă președinția română a Consiliului UE, nu credea că se va ajunge marți la un acord nici în privința impozitării serviciilor digitale. „În ceea ce priveşte taxa digitală, au fost discuţii în ultima perioadă şi ţările membre aşteaptă poziţia OECD în acest sens”, a menționat ministrul.

Mai multe țări europene doresc impozitarea afacerilor din UE ale marilor companii tehnologice, dar inițiativa a fost blocată la nivelul UE, deoarece state membre se opun, iar introducerea unei astfel de taxe ar necesita unanimitate. „Irlanda, Suedia, Danemarca și Finlanda nu ar trebui să blocheze alte state care își doresc (impozitarea companiilor din domeniul tehnologiei)”, spunea săptămâna trecută ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, potrivit EURACTIV.fr.

Dar miniştrii finanţelor au trimis acest dosar la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde discuţiile vor continua pentru ajungerea la un acord privind taxa internaţională asupra giganţilor mediului online până în 2020.

„Dacă până la finalul lui 2020 s-ar dovedi că acordul la nivelul OCDE ia mai mult timp, Consiliul ar putea, în acest caz, să revină la discuţia asupra unei abordări europene”, a spus, potrivit AFP, ministrul Eugen Teodorovici, după reuniunea ECOFIN de la Bruxelles.