Irlanda și România au înregistrat în martie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerțului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 1,9% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,9%. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,4%, cele de combustibili au urcat cu 4,1%, iar cele de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 0,4%.

În martie, majoritatea statelor a raportat creșteri anuale, singurele scăderi fiind în Slovacia (minus 2%), Austria (minus 1%) și Belgia (minus 0,9%). Cel mai semnificativ avans anual s-a înregistrat în Irlanda (10,8%), urmată de România (9,3%), Croația și Luxemburg (ambele cu 8,6%), scrie Agerpres.

În martie, comparativ cu luna precedentă, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,3% și în Uniunea Europeană și s-a menținut neschimbat în zona euro, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 0,5% în zona euro și în UE. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de alimente, băuturi și țigări au urcat cu 0,5% iar cele de produse non-alimentare au crescut cu 0,2%.

Cele mai mari creșteri lunare au fost înregistrate în Lituania (1,7%), Portugalia (1,2%) și Marea Britanie (1,1%), Luxemburg (0,8%), Estonia și Letonia (ambele cu 0,7%), România și Danemarca (ambele cu 0,6%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Slovenia (minus 3,1%), Croația (minus 1,9%) și Austria (minus 0,8%).

Tot luni, Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în martie, față de aceeași lună din 2018, atât ca serie brută cu 8,4%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 9,2%.

În primele trei luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a înregistrat o creștere cu 8,4%, scrie News.ro.