PSD vrea să bage România în zona euro până în 2024, dar economia se îndepărtează tot mai mult de robustețea necesară pentru adoptarea monedei unice.

Comisia Europeană a publicat miercuri Raportul de convergență pe 2018, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția adoptării monedei euro.

Raportul se referă la cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Potrivit raportului, aceste state membre prezintă în general o convergență nominală considerabilă, însă niciunul dintre ele nu îndeplinește în momentul de față toate condițiile formale pentru aderarea la zona euro. Două dintre aceste state membre, Bulgaria și Croația, îndeplinesc toate criteriile de convergență, cu excepția criteriului privind cursul de schimb, întrucât nu sunt membre ale mecanismului cursului de schimb (MCS II).

Raportul concluzionează că România îndeplinește doar criteriul privind finanțele publice, dar nu respectă cerințele referitoare la stabilitatea prețurilor, cursul de schimb și dobânzile pe termen lung. În plus, legislația din România nu respectă în totalitate normele uniunii monetare și economice, a concluzionat Comisia.

Niciunul dintre statele membre nu îndeplinește criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul dintre ele nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II): înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puțin doi ani.

În schimb, România se încadra în trecut în cerințele privind stabilitatea prețurilor și dobânzile. Acum însă, inflația din România este cea mai mare din UE, iar dobânzile au urcat și ele pe fondul creșterii prețurilor.

PSD, principalul partid de guvernare din România, a stabilit ca țintă maximă pentru adoptarea euro anul 2024, dar Guvernul încă nu și-a asumat oficial o țintă privind aderarea la zona euro în Programul de convergență transmis Comisiei.

Potrivit Executivului UE, toate statele membre vizate îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung. Bulgaria, Croația, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.

Pe lângă evaluarea acestor condiții formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislația nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare în niciunul dintre statele membre vizate, cu excepția Croației.