Guvernul aprobă în ședința de luni indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional de urgență din Cluj.

„Spitalul Regional de Urgență din Cluj-Napoca, o investiție estimată la peste 2,5 miliarde de lei, va fi dotat cu aparatură medicală și echipamente de cea mai înaltă performanță și cu heliport. În premieră, noul spital va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în centre, are la bază conceptul de clădire verde, care presupune o construcție nouă, sustenabilă, durabilă și va oferi servicii integrate de înaltă calitate pentru pacienți”, a spus premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de guvern.

Guvernul a securizat o finanțare de 150 de milioane de euro de la Comisia Europeană, la care se adăuga o sumă similară de la bugetul de stat pentru construcția a trei spitale regionale de urgență în exercițiul financiar 2014-2020.

Până acum însă nu s-a pus nici măcar o cărămidă la temelia vreunuia dintre cele trei, în schimb costurile au crescut exponențial. Cele 2,5 miliarde de lei reprezintă circa 530 milioane de euro la cursul zilei, iar suma a crescut față de declarațiile anterioare ale guvernanților.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea anul trecut că banii europeni ar fi mult prea puțini pentru valoarea estimată a investiției, în condițiile în care doar un spital regional ar necesita fonduri de 400 de milioane de euro. Mai recent, în luna mai, când Guvernul aproba indicatorii spitalului din Iași, premierul ridicase ștacheta: „Costul Spitalului Regional de Urgență Iași este estimat la 500 de milioane de euro, cu TVA, din care 150 de milioane de euro finanțare nerambursabilă”, a spus Viorica Dăncilă.

Luni, premierul a anunțat și în ce fază se află cel de-al treilea proiect de spital: „mâine, la Craiova, se va desfășura dezbaterea publică pentru obținerea Acordului de mediu necesar construirii Spitalului Regional din această zonă”.

De asemenea, Dăncilă susține că România va obține bani europeni pentru cele trei spitale regionale.

„Mai departe, vom depune cererile de finanțare la Bruxelles și avem în vedere organizarea procedurilor de licitație și demararea construcției pentru spitalele din Iași și Cluj. De asemenea, pregătim aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru unitatea medicală din Craiova”, a mai spus premierul.