Lipsa forței de muncă este o problemă generală în România, spune ministrul de finanțe, care insistă că vrea să propună măsuri la nivelul UE pentru a-i readuce acasă pe cei plecați la muncă în străinătate.

Nu este prima dată când ministrul Eugen Teodorovici vorbește de măsuri pentru limitarea plecărilor la muncă în străinătate, el spunând că a vorbit inclusiv cu omologii săi din Uniunea Europeană despre propuneri pentru a stopa exodul forței de muncă. Anul trecut, el propunea limitarea la cinci a dreptului de a lucra într-un stat membru UE.

Însă dreptul de a lucra în orice stat membru este una dintre cele patru libertăți fundamentale pe care se bazează UE.

Teodorovici a scris duminică dimineață pe Facebook că a discutat sâmbătă la Iași cu mai mulți oameni de afaceri care i s-au plâns de lipsa forței de muncă.

„Tocmai pentru că aceasta este o problemă cu caracter general, întâlnită pe întreg teritoriul României, precum și în alte țări europene, vreau să îi asigur că la nivel guvernamental vom iniția negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât și dorinței de revenire acasă a celor plecați la munca în străinătate”, a scris ministrul de finanțe.

La reuniunea ECOFIN de la București de la începutul lunii aprilie, Teodorovici spunea că statele UE afectate de imigrație trebuie să gândească un „pachet agresiv” privind mobilitatea de pe piața comunitară a muncii, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea acestor state.