Premierul britanic a anunțat luni că va încerca să discute cu liderii europeni modificări ale prevederii privind un „backstop” pe tema frontierei din Irlanda, care s-a lovit de o opoziție puternică inclusiv în rândul conservatorilor.

Amânarea votului vine după ce Curtea Europeană de Justiție a decis luni dimineața că Marea Britanie poate renunța la Brexit, fără acordul celorlalte state membre UE.

Theresa May a spus, în Camera Comunelor, că va vizita Comisia Europeană și alți lideri europeni înainte de Consiliul European programat pentru sfârșitul acestei săptămâni. În plus, premierul britanic a spus că va analiza cum va putea permite Parlamentului să-și spună părerea asupra acestui backstop.

Pentru a se asigura că nu va exista o frontieră „dură” între Irlanda de Nord - parte a Marii Britanii - și Republica Irlanda - stat membru al Uniunii Europene - după ieșirea Marii Britanii din UE, cele două părți au introdus acest „backstop”, care prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată unor anumite norme ale pieței unice europene dacă Londra și Bruxelles-ul nu reușesc să convină o altă soluție pentru frontiera nord-irlandeză sau nu reușesc să convină un nou tip de relație comercială post-Brexit.

Parlamentul britanic urma să voteze marți asupra acordului privind Brexit, dar indiciile arătau că deputații ar fi respins acordul negociat de guvernul May cu Bruxelles-ul.

Theresa May a spus luni că va încerca să obțină de la liderii europeni garanții că Regatul Unit nu va rămâne angajat pe termen nedefinit în mecanismul de „backstop”.

„Este clar că, în timp ce există susținere pentru multe dintre aspectele esențiale ale înțelegerii, într-o chestiune, cea a backstop-ului pentru Irlanda de Nord, există o preocupare profundă și extinsă”, a spus șefa executivului britanic.

Uniunea Europeană a semnalat însă că orice renegociere a acordului cu Marea Britanie, care a fost aprobat luna trecută de Consiliul European, este exclusă.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat că a convocat pentru joi și o reuniune a șefilor de stat în formatul UE27 pentru discuții asupra Brexit. „Nu vom renegocia acordul, nici partea legată de backstop, dar suntem pregătiți să discutăm asupra modalităților prin care putem facilita ratificarea acestuia în Marea Britanie”, a scris Tusk într-un mesaj postat pe Twitter.

„Cum timpul e pe sfârșite, vom discuta și pregătirile pentru scenariul (ieșirii Marii Britanii din UE) fără acord”, a adăugat șeful Consiliului European.