Tot mai mulți lideri europeni au început să vorbească despre posibilitatea unui Brexit fără acord, iar șefii de stat ar putea discuta despre pregătirile pentru posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără o înțelegere de retragere.

UPDATE: Premierul britanic Theresa May a vorbit miercuri seară cu liderii celorlalte state membre UE, în deschiderea summit-ului Consiliului European, dar fără a oferi noi soluții.

„Trebuie să recunosc deschis că o mare parte din ce ne-a spus [Theresa May] ne era cunoscut. Dar cel mai important lucru este că vrea să ajungem la o soluție. Același lucru este valabil și pentru UE27, iar încrederea în Michel Barnier nu este pusă în discuție, astfel că nu a fost nevoie de o discuție lungă”, a spus cancelarul austriac Sebastian Kurz, după discursul lui May.

Premierul britanic a spus că rămâne extrem de încrezătoare într-un rezultat „pozitiv” al negocierilor, chiar dacă acestea nu s-au încheiat în timp util pentru summitul din această săptămână. Totuși, ceilalți lideri au spus că nu au auzit nimic nou, în pofida apelului făcut de Donald Tusk, președintele Consiliului European, către Theresa May ca aceasta să vină cu propuneri concrete la Bruxelles.

„Nu am auzit nimic nou în această seară, dar am stabilit că au fost făcute progrese”, a spus Mark Rutte, premierul Olandei.

+++++++++++++++++++++++ 

Theresa May li se adresează miercuri seară liderilor celorlalte 27 de state UE în deschiderea lucrărilor Consiliului European, dar nu va participa apoi la dineul în care aceștia vor discuta despre Brexit. Această situație reflectă izolarea premierului britanic, scrie presa internațională, după colapsul negocierilor dintre UE și Marea Britanie pe tema frontierei irlandeze de săptămâna trecută.

Consiliul European din octombrie a fost mult timp considerat drept termen pentru finalizarea unei înțelegeri pentru ca cele șase luni rămase până la ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE să ofere timp suficient pentru obținerea tuturor aprobîrilor necesare pentru acord. 

Acum, May ar putea încerca să-i convingă pe ceilalți șefi de stat să se întâlnească la un Consiliu extraordinar în noiembrie pentru parafarea acordului de retragere. Dar unii lideri, printre care și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au început deja să vorbească despre posibilitatea unui Brexit fără acord.

Totuși, atât Tusk, cât și ceilalți lideri spun că sunt încă șanse pentru încheierea unui acord, dar că este momentul pentru a începe pregătirile pentru toate scenariile.

Cea mai dificilă parte a negocierilor 

Adresându-se parlamentului german înaintea summitului european, cancelarul Angela Merkel a spus că trebuie să se ajungă la un acord privind frontiera dintre nordul și sudul Irlandei, menționând că menținerea unei frontiere deschise între Irlanda de Nord - parte a Regatului Unit - și Republica Irlanda - țară membră a UE - este „cea mai dificilă parte” a negocierilor.

Ministrul irlandez de externe Simon Coveney nu se așteaptă ca liderii statelor UE să se pună de acord asupra unei date privind desfășurarea unui summit special pentru Brexit la jumătatea lunii noiembrie. „Cred că este mai probabil să se sugereze mai multe date, dar nu va exista un angajament pentru un nou summit decât dacă există un semnal de la echipele de negociere că există ceva care poate fi semnat”, a declarat Coveney miercuri pentru postul de radio BBC.

UE ar putea să-i propună lui May o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit, în care Marea Britanie să rămână în uniunea vamală și piața internă ale Uniunii Europene, și după perioada de tranziție deja convenită până la sfârșitul lui 2020.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană dorește să se evite o „frontieră dură” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Guvernul condus de Theresa May a propus diferite variante pentru a evita acest lucru, dar UE vrea o soluție de rezervă în caz că acestea se vor dovedi nefuncționale în practică - așa-numitul mecanism de protecție sau „backstop”.

UE a propus ca variantă menținerea Irlandei de Nord în uniunea vamală și piața unică, dar această variantă ar crea o divizare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra. Și chiar dacă Theresa May ar fi de acord, este greu de crezut că va obține sprijinul Parlamentului de la Londra, în condițiile în care s-ar lovi chiar de opoziția unei părți însemnate a parlamentarilor din propriul partid, dar și a partenerilor de coaliție din Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord.

May vede un progres considerabil

May s-a arătat optimistă în discuțiile cu reporterii de la Bruxelles, înaintea discuției cu ceilalți lideri europeni. Premierul britanic a lăudat „considerabilul progres” în negocierile privind Brexit din ultimele săptămâni, chiar dacă a notat că sunt încă păreri diferite în ceea ce privește mecanismul de protecție privind frontiera irlandeză.

Theresa May crede că diferendul poate fi rezolvat prin negocieri intense în următoarea perioadă. „Cred că toți cei de la masă vor să ajungem la o înțelegere... Cred că un acord este posibil și acum este momentul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus May reporterilor de la clădirea Consiliului.

Ce cred alți lideri de stat 

Mark Rutte, premierul olandez, a spus că înțelege de ce britanicii vor să evite o frontieră în Marea Irlandeză, dar că nu există o soluție simplă. Problema frontierei irlandeze „nu este ușor de rezolvat din punct de vedere tehnic”, a spus Rutte, înainte de summitul de la Bruxelles, adăugând că el consideră că se va ajunge la o înțekegere în următoarele săptămâni.

Premierul slovac Peter Pellegrini a punctat: „Trebuie să facem maximul posiil până în ultima zi pentru a reuși să obținem un acord”.

Dalia Grybauskaitė, președintele Lituaniei a fst mult mai directă în exprimare: „[Britanicii] nu știu ce vor cu adevărat. Asta e problema”, a spus ea înainte de summit. „Noi suntem foarte prietenoși, dar ne-am dori să vină cineva să ne spună exact ce vor... dar este un mare secret”, a spus Grybauskaite, potrivit Politico.

Președintele Lituaniei a confirmat că cele două părți ajunseseră la un acord la finalul săptămânii trecute, dar acordul tehnic agreat de negociatori nu a fost acceptat de guvernul de la Londra.