Marea Britanie va fi într-un „teritoriu necunoscut” dacă înțelegerea agreată de guvernul de la Londra cu statele europene este respins, susține premierul Theresa May.

Premierul britanic a precizat duminică, la BBC, că votul în vederea ratificării acordului retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea loc între 14 și 15 ianuarie, contrazicând zvonurile privind o nouă amânare.

„Vom avea un vot (...), dezbaterea începe săptămâna viitoare, iar dezbaterea va continua cealaltă săptămână. Însă vom avea un vot. Dar dacă acordul nu este adoptat după acest vot, ne vom găsi pe un teren necunoscut”, a avertizat ea, potrivit News.ro.

May a avertizat din nou că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este „în pericol” dacă parlamentarii nu susțin acordul la care au ajuns Londra și Bruxelles.

Votul în Camera Comunelor asupra acordului era programat inițial pentru luna decembrie, dar a fost anulat de către premier pentru a nu fi respins.

May speră ca, de această dată, să convingă suficienți parlamentari că înțelegerea ei cu UE este cea mai bună soluție pentru Marea Britanie, deși s-a confruntat cu opoziție inclusiv în interiorul propriului partid. Mai mult, opozanții ieșirii din UE cer un nou referendum, iar o altă parte a parlamentarilor ar prefera părăsirea Uniunii fără acord.

În condițiile acestor disensiuni, atât guvernul britanic cât și UE și-au intensificat pregătirile pentru eventualitatea unui Brexit fără acord în 29 martie.