Administrația americană a anunțat că va impune taxe vamale de 25% pentru importuri în valoare de 50 de miliarde de dolari din China.

„Statele Unite nu mai pot tolera pierderea tehnologiilor și a proprietăților intelectuale din cauza practicilor economice incorecte”, a declarat Donald Trump, relatează Mediafax.

Liderul Statelor Unite a argumentat că noile taxe vamale au rolul de a contracara planul Beijingului numit „Fabricat în China 2025”, care, potrivit lui Trump, „va afecta creșterea economică în Statele Unite și în numeroase alte țări”.

China a anunțat că va riposta la măsurile comerciale impuse de americani, chiar dacă Trump a spus că va introduce măsuri suplimentare dacă administrația de la Beijing va riposta.

„Poziția noastră a rămas aceeași. Dacă Statele Unite impun măsuri unilaterale, protecționiste, care afectează interesele Chinei, vom răspunde imediat prin deciziile necesare protejării drepturilor și intereselor noastre legitime”, a comunicat vineri Ministerul de Externe de la Beijing.

Astfel, cele mai mari economii mondiale sunt în pragul unui război comercial, după ce Trump și-a iritat deja și aliații din Uniunea Europeană, Canada sau Mexic cu impunerea unor tarife la importurile de oțel și aluminiu.

De fapt, disputa comercială dintre SUA și China părea inevitabilă, după eșecul mai multor runde de negocieri, în condițiile în care americanii se plâng de politicile industriale ale Chinei, accesul pe piața statului asiatic și, mai ales, de deficitul enorm, de 375 miliarde de dolari, în relațiile bilaterale.