Comisia Europeană e preocupată de pierderea de competitivitate şi deficitul de cont curent care ar putea afecta eforturile de convergenţă ale României, a spus comisarul Valdis Dombrovskis, responsabil pentru piețe financiare și dialog social.

„Analiza privind România arată că este important că economia şi nivelul de trai al oamenilor au crescut. PIB al României a crescut de la 39% din media europeană la 66%, în 2017. Această tendinţă va continua numai dacă se vor face eforturi. Ne preocupă pierderea de competitivitate şi deficitul de cont curent al României care s-ar putea să afecteze eforturile de convergenţă ale ţării”, susține Dombrovskis.

El a explicat că, din aceste cauze, România intră în procedura de dezechilibre macroeconomice, procedură pe care o lăsase în urmă acum doi ani.

„Chiar şi după ani de creştere economică puternică au apărut dificultăţi. Anul trecut s-a constatat că România nu a adoptat măsuri de corecție. În acelaşi fel, limitările de introducere a reformelor şi-au spus cuvântul. România a înregistrat doar un progres limitat sau chiar niciun fel de progres legat de recomandările transmise anul trecut, de la cadrul fiscal până la dialogul social, integrarea cetăţenilor de etnie romă şi consolidarea administraţiei publice”, a spus oficialul european, potrivit unei relatări Agerpres.

Comisia Europeană pune un accent tot mai mare pe drepturile sociale în cadrul Semestrului European pentru a crește convergența, ceea ce înseamnă că o parte însemnată a fondurilor europene sunt destinate proiectelor sociale, nu doar investițiilor în economie.

„Discutăm cu toate ţările despre fondurile structurale şi de coeziune. Au fost identificate proiecte de investiţii în infrastructură, cercetare-dezvoltare, politici publice şi dezvoltare rurală şi urbană”, a spus Valdis Dombrovskis.

Comisiei Europene a criticat evoluția României în cel mai recent raport privind progresele realizate în Semestrul European. „Modelul de creștere economică al României, bazat pe cheltuielile de consum, afectează capacitatea țării de a atinge standardele de viață ale UE într-un mod durabil. Reducerea la jumătate a creșterii PIB-ului în 2018, în mare parte din cauza încetinirii cheltuielilor de consum, a dezvăluit limitele economiei românești. Creșterea puternică a salariilor, scăderea forței de muncă și lipsa de competențe riscă să submineze capacitatea țării de a concura pe plan internațional. În plus, încrederea investitorilor este erodată prin instabilitate legislativă persistentă, imprevizibilitate. Calitatea instituțională scăzută și slăbirea continuă a luptei împotriva corupţie. Inegalitatea și sărăcia rămân la nivel ridicat cu disparități regionale tot mai mari”, se arată în raport.

România se confruntă cu riscuri crescute sub forma deteriorării deficitului de cont curent şi accelerarea costurilor cu forţa de muncă, iar deciziile guvernamentale recente au sporit riscurile în sectorul financiar şi ar putea afecta în mod negativ investiţiile private, avertiza raportul, publicat înainte de anunțatele modificări la Ordonanța 114.

De asemenea, Executivul UE avertiza că deciziile guvernamentale cu privire la salariile în sectorul public şi salariul minim au un rol major în creşterea riscurilor la adresa competitivităţii costurilor.

„Creşterile repetate ale salariului minim şi ale salariilor în sectorul public au pus sub presiuni crescute costurile cu forţa de muncă. Impactul politicilor salariale asupra competitivităţii costurilor a fost până acum contracarat de o serie de factori: câştigurile de productivitate, o translatare lentă către sectorul bunurilor comercializabile a creşterii costurilor cu mâna de lucru la nivelul întregii economii şi deprecierea monedei. Cu toate acestea, continuarea acestor tendinţe presupune posibile pierderi de competitivitate, lăsând economia vulnerabilă la şocurile externe”, subliniază documentul citat.