Jumătate din bugetul propus de Comisia Europeană este destinat stimulării creșterii economice, susținerii regiunilor și programelor pentru tineret.

Comisia Europeană a anunțat miercuri propunerea sa pentru bugetul UE de anul viitor. Astfel, bugetul Uniunii s-ar putea ridica la 168,3 miliarde de euro în 2020, un plus de 1,3% față de acest an.

Potrivit Executivului UE, obiectivul acestui buget - ultimul propus de Comisia Juncker - este sporirea competitivității economiei europene, precum și promovarea solidarității și a securității în UE și dincolo de granițele acesteia.

Acesta este cel de al șaptelea și ultimul buget din cadrul actualului cadru financiar al UE (CFM 2014-2020), se înscrie în limitele prevăzute de acesta și „a fost conceput astfel încât să optimizeze finanțarea programelor existente și a noilor inițiative”, spune Comisia Europeană.

Conform propunerii Comisiei, banii din cadrul bugetului pentru 2020 vor fi direcționați către următoarele domenii prioritare: economia competitivă și tineretul, consolidarea securității și a solidarității, în UE și dincolo de granițele acesteia, și schimbările climatice.

Astfel, peste 83 de miliarde de euro sunt alocate pentru a stimula creșterea economică și regiunile europene și a sprijini tineretul, prn instrumente precum programul de cercetare și inovare Orizont 2020, Erasmus+, Locuri de muncă pentru tineri

Un procent de 21% din bugetul total propus pentru 2020 va fi destinat combaterii schimbărilor climatice. „Acest lucru este în concordanță cu obiectivul ambițios de a cheltui 20% din bugetul actual pe termen lung al UE pentru activități care combat schimbările climatice”, susține Comisia Europeană.

Bugetul UE trebuie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel cu negocierile pentru bugetul pe 2020, statele membre și noii europarlamentari vor negocia și bugetul pe termen lung al Uniunii, adică planul pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027.