După criticile aduse secretomaniei care a învăluit negocierile cu SUA asupra TTIP, acord aflat acum în moarte clinică, Uniunea Europeană pune pe masă documente de lucru discutate cu guvernele din Australia și Noua Zeelandă.

Comisia Europeană a publicat primele rapoarte privind negocierile comerciale cu Australia și Noua Zeelandă, care au început oficial luna trecută.

Propunerile vizează 12 subiecte de negociere din discuțiile de până acum cu Australia și 11 teme discutate cu oficiali din Noua Zeelandă.

În a doua parte a lunii iunie, comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom a vizitat cele două țări pentru a marca oficial începutul negocierilor pentru acorduri de liber schimb.

Reprezentanți din UE și Australia au avut o primă rundă de negocieri între 2 și 6 iulie, la Bruxelles. „Discuțiile au avut loc într-o atmosferă foarte prielnică și constructivă și au demonstrat angajamentul comun pentru a negocia un acord ambițios și cuprinzător”, susține Comisia Europeană.

Potrivit Executivului european, 17 grupuri de lucru au avut întâlniri cu această ocazie, acoperind aproape toate domeniile viitorului acord. O nouă rundă de negocieri este programată pentru noiembrie, în Australia.

În ceea ce privește acordul cu Noua Zeelandă, prima rundă de negocieri a avut loc, tot la Bruxelles, în 16-20 iulie, iar aceasta va fi urmată de o rundă de toamnă, în Noua Zeelandă. „Discuțiile au confirmat un înalt grad de coerență între părerile celor două părți în privința majorității subiectelor negociate”, a anunțat Comisia.

Comisia Europeană a pornit o ofensivă de promovare a comerțului liber, după semnarea în ultimii ani a acordurilor de liber schimb cu Canada și Japonia, în momentul în care administrația Trump pare să fie în defavoarea acordurilor multilaterale.

SUA s-au retras din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), dar Australia și Noua Zeelandă susțin în continuare un acord în zona Pacificului, iar guvernul neo-zeelandez a transmis că este nevoie de mai multă transparență în negocieri.

În același timp, UE e în căutare de noi relații comerciale, după răcirea relațiilor cu SUA și negocierile cu Marea Britanie în privința Brexit care s-ar putea să nu se soldeze cu niciun acord în final.

Totuși, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a reușit să ajungă la o înțelegere cu președintele american Donald Trump, iar cei doi au anunțat că cele două părți vor începe negocierile pentru un acord de liber schimb.

Trump și Juncker au discutat despre negocieri ample care să ducă la eliminarea barierelor din calea comerțului liber, dar și creșterea comerțului cu servicii, produse chimice și farmaceutice, produse medicale. În plus, UE intenționează să cumpere gaz natural lichefiat din SUA pentru a-și diversifica sursele de energie și este interesată de soia de proveniență americană, potrivit declarației comune a celor doi lideri.

Pentru moment, cei doi au promis că nu vor mai iniția noi tarife pentru importuri, semnalând că un război comercial transatlantic ar putea fi evitat.