Prima rundă oficială de discuții dintre echipele de negociatori ale părților implicate va avea loc la Bruxelles, în perioada 2-6 iulie.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, prim-ministrul australian Malcolm Turnbull și ministrul australian al comerțului, Steven Ciobo, au lansat oficial luni, în Canberra, negocierile pentru un acord comercial cuprinzător și ambițios între Uniunea Europeană și Australia.

Anunțul vine după încheierea negocierilor cu Japonia, anul trecut, și cu Mexic, în această primăvară, precum și după intrarea în vigoare a acordului comercial UE-Canada, în luna septembrie a anului trecut. UE este deja al doilea partener comercial al Australiei și vrea să își întărească poziția în zona Asia-Pacific, profitând și de politica americană promovată de Donald Trump de ridicare a unor bariere comerciale.

Scopul negocierilor dintre UE și Australia este de a înlătura barierele din calea comerțului cu bunuri și servicii, de a crea oportunități pentru întreprinderile mici și mari, precum și de a stabili norme ambițioase în conformitate cu alte acorduri comerciale încheiate de UE, contribuind astfel la modelarea comerțului mondial, a anunțat Comisia Europeană.

„Aștept cu nerăbdare să adaug Australia la cercul din ce în ce mai mare al partenerilor comerciali care împărtășesc aceeași viziune. În perioade dificile, este încurajator să vedem că Australia împărtășește angajamentul nostru față de o agendă comercială pozitivă, precum și ideea că acordurile comerciale adecvate sunt un câștig pentru ambele părți”, a spus comisarul Malmstrom.

Australia, una dintre economiile dezvoltate cu cea mai rapidă creștere din lume, a negociat recent Acordul de parteneriat transpacific cuprinzător și progresiv (CPTPP) cu alte 10 țări din regiunea Pacificului. Viitorul acord între UE și Australia va permite întreprinderilor europene să concureze în condiții echitabile cu întreprinderi din țările cu care Australia are deja acorduri comerciale.

Comerțul bilateral cu mărfuri dintre UE și Australia a crescut constant în ultimii ani, ajungând la aproape 48 de miliarde de euro anul trecut, în timp ce comerțul bilateral cu servicii se ridică la aproximativ 28 de miliarde de euro.

Potrivit estimărilor UE, acordul de liber schimb ar putea duce la creșterea cu peste o treime a comerțului cu bunuri desfășurat între cei doi parteneri.

După vizita în Australia, comisarul Cecilia Malmstrom va merge și în Noua Zeelandă pentru a da startul negocierilor comerciale între Bruxelles și guvernul de la Wellington.

Potrivit estimărilor UE, dacă UE va încheia acordurile comerciale cu Australia și Noua Zeelandă, produsul intern brut al Uniunii va crește cu 4,9 miliarde de euro până în 2030.