Două treimi din banii care vor reveni statelor membre sunt fonduri de investiții neutilizate.

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a votat miercuri un proiect de raport privind rectificarea bugetului Uniunii Europene pentru anul 2017, potrivit căruia 9,9 miliarde de euro din bugetul UE pentru 2017 se va întoarce la bugetele statelor membre. „Dintre acestea, 6,7 miliarde sunt fonduri pe care guvernele nu au reușit să le absorbă anul acesta în proiecte de investiții”, spune eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE), membru al Comisiei pentru bugete.

Mureșan spune că devine cu atât mai important ca 2018 să fie anul în care toate statele membre, dar cu atât mai mult România, care este beneficiară netă de fonduri UE, să înceapă să absoarbă mai serios fondurile europene. „În calitate de negociator-șef pentru Bugetul UE 2018, mi-am făcut datoria și am alocat în buget suficienți banii pe care statele membre să îi cheltuiască pentru investiții; dar trebuie și guvernele să facă mai mult pentru a atrage acești bani acolo unde au nevoie de ei”, spune eurodeputatul.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord privind bugetul de anul viitor al UE, cu o valoare estimată de 160,1 miliarde de euro în credite de angajament (bani asupra cărora se poate conveni prin contracte într-un anumit an) și de 144,7 miliarde de euro în credite de plată (bani care urmează să fie plătiți).