Unii aliați ai SUA, printre care Uniunea Europeană, Australia, Argentina, Brazilia și Coreea de Sud, vor fi scutiți de plata tarifelor introduse de administrația Trump la importurile de oțel și aluminiu.

Joi, în cadrul unei audieri în Senatul american, reprezentantul pentru comerț Robert Lighthizer a declarat că președintele Donald Trump a decis să oprească temporar impunerea de tarife pentru o listă de țări suplimentare, transmite Bloomberg. „Avem cele două țări din NAFTA (Mexic și Canada, care au fost exceptate de la plata taxelor încă de la anunțul inițial - n.r.). Avem Europa, avem Australia, avem Argentina, avem Brazilia, și, evident, Coreea de Sud”, a spus Lighthizer.

În urmă cu două săptămâni, președintele american Donald Trump a semnat un ordin care introduce tarife de 25% la importurile de oțel și de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada și Mexic, cât timp aceste două state vor agrea la o revizuire a tratatului comercial nord-american NAFTA și a lăsat deschisă posibilitatea excluderii altor aliați, în urma unor negocieri individuale.

Dar decizia lui Trump a provocat îngrijorări cu privire la declanșarea unui război comercial, încndițiile în care și Uniunea Europeană a amenințat că va impune tarife vamale pentru mai multe produse americane, iar reprezentanții Comisiei Europene au spus că UE își va alinia poziția cu alți parteneri pentru a ataca decizia SUA la Organizația Mondială a Comerțului.

Într-o dezbatere din plenul Parlamentului European de săptămâna trecută, comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom a spus că UE ar fi printre piețele cele mai afectate de tarifele introduse de americani. „Cât timp măsurile nu au intrat încă în vigoare, sperăm să evităm o dispută comercială semnificativă”, a spus Malmstrom la Strasbourg.

Nu este clar din remarcile lui Lighthizer făcute în Comisia de finanțe a Senatului, dacă SUA a oferit statelor vizate o scutire permanentă sau plata tarifelor este suspendată pe perioada negocierilor. Reprezentantul pentru comerț a spus miercuri că guvernul american vrea să finalizeze discuțiile asupra scutirilor de taxe până la sfârșitul lunii aprilie.