Parlamentul și Consiliul European au adoptat joi proiectul de buget al UE pentru anul viitor, care prevede o creștere semnificativă a fondurilor pentru susținerea economiei, inovație și siguranță, dar și o singură tăiere, a fondurilor alocate Turciei

Bugetul UE pentru 2018 este fixat la 160,1 miliarde de euro în credite de angajament (bani asupra cărora se poate conveni prin contracte într-un anumit an) și la 144,7 miliarde de euro în credite de plată (bani care urmează să fie plătiți efectiv).

Comparativ cu 2017, bugetul aprobat de instituțiile care guvernează UE, prevede o creștere de 54% a plăților pentru Politica de Coeziune până la 46 de miliarde de euro.

„În felul acesta, vor fi alocați suficienți bani în buget pentru a achita toate facturile primite de la statele membre pentru cheltuieli cu fondurile de coeziune”, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE), negociator șef pentru bugetul UE din partea Parlamentului European.

UE a alocat mai mulți bani pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, pentru inovație și cercetare, dar și pentru siguranță. De asemenea, valoarea fondurilor alocate vecinătății estice - Ucraina, Georgia și Republica Moldova - a fost majorată.

Sprijinul pentru fermierii europeni se ridică la 59 miliarde de euro.

Potrivit oficialilor europeni, singura reducere este la fondurile de preaderare destinate Turciei cu 105 milioane de euro, alte 70 de milioane fiind puse în rezervă. „Prin această reducere, Parlamentul European transmite și un mesaj politic important, în condițiile în care Turcia se îndepărtează de standardele europene în ceea ce privește libertatea de exprimare, statul de drept și drepturile omului”, a spus Mureșan.

La rândul său, eurodeputatul francez Jean Arthuis (ALDE), președintele comisiei pentru bugete a declarat: „Parlamentul este mulțumit de bugetul UE pentru 2018. Am ajuns la un acord, deoarece prioritățile noaste au fost să dăm un impuls programelor care vor pregăti UE pentru viitor și să îi protejăm pe europeni - cercetarea prin programul Orizont 2020, mobilitatea tinerilor prin Erasmus+ și ErasmusPro, programe de infrastructură precum Mecanismul pentru Interconectarea Europei și sprijin pentru IMM-uri prin COSME. Am reușit de asemenea să creștem finanțarea pentru programele privind securitatea, politica de azil și politica de vecinătate”.