Liderii europeni cer Statelor Unite ca Uniunea Europeană să fie scutită permanent de la plata taxelor recent introduse pentru importurile de oțel și aluminiu, nu doar temporar cum au anunțat autoritățile de la Washington.

Liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles în ședința Consiliului European, și-au exprimat regretul pentru decizia SUA de a impune tarifele la importurile de oțel și aluminiu și și-au reconfirmat angajamentul pentru un comerț deschis, bazat pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului

„SUA au recunoscut UE drept o entitate unică în materie de comerț. Dar exceptarea de la plata tarifelor până la 1 mai nu este realistă. Cerem o scutire permanentă”, a spus Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, la conferința de presă de după încheierea ședinței Consiliului.

Președintele american Donald Trump a anunțat aplicarea unor tarife de 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu. Sunt exceptate de la plată Mexicul și Canada, iar administrația americană a invitat și alți parteneri la discuții privind eventuale scutiri. Joi, Casa Albă a anunțat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile din UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, pe lângă Mexic și Canada, iar negocierile vr continua până la finalul lunii aprilie. După 1 mai, președintele SUA va anunța ce state vor fi exceptate permanent.

Participanții la summitul liderilor UE de la Bruxelles și-au reafirmat „angajamentul pentru relații puternice transatlantice, care sunt baza securității și prosperității în SUA și în UE”.

Dar în declarația comună a liderilor celor 28 de state membre se arată că: „Aceste măsuri nu pot fi justificate pe motive de securitate națională, iar protejarea sectorului în SUA este un remediu inadecvat pentru problemele reale privind supracapacitățile de producție. S-a luat la cunoștință că livrările de oțel și aluminiu au fost temporar exceptate de la astfel de măsuri, și cerem ca scutirea vamală să fie permanentă”.