Consilierul prim-ministrului Darius Vâlcov a anunțat că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de către Guvern marți, iar în 5 sau 6 februarie va putea începe dezbaterea acestuia în Parlament.

Darius Vâlcov a declarat duminică seara, la Antena 3, că în cursul zilei de luni va avea loc probabil o ultimă discuție a proiectului de buget în cadrul coaliției de guvernare și cu UDMR.

De asemenea, Vâlcov a precizat că premierul Viorica Dăncilă a participat la majoritatea întâlnirilor de la Guvern privind proiectul de buget, iar din fotografia prezentată de liderul PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook ea a lipsit pentru că acea întâlnire a fost pentru a fi prezentate liderilor coaliției datele proiectului de buget, relatează Agerpres.

Consilierul prim-ministrului a susținut că proiectul de buget pentru 2019 va cuprinde "surprize foarte plăcute", el referindu-se, în context, la o creștere de aproape jumătate a bugetului Educației față de anul 2018, precum și de creșteri consistente ale bugetelor Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pe de altă parte, consilierul premierului a ținut să sublinieze că Ordonanța de Urgență 114/2018 de instituire a "taxei pe lăcomie" nu va fi abrogată și nici nu va fi modificată la momentul adoptării de către Parlament.

Darius Vâlcov a mai afirmat că Banca Națională e responsabilă, conform legii, de fluctuația monedei naționale și are datoria de a interveni pentru a ține cursul sub control. El și-a mai exprimat convingerea că devalorizarea din ultimele săptămâni a leului este o problemă de scurtă durată și că se "va regla" în cursul acestui an. 

El a mai anunțat că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar.