„Captura Statului explicată pentru copii prin animații” este un proiect dedicat elevilor de gimnaziu din mediul rural care vizează predarea educației juridice prin animații video și dezbateri cu experți în domeniu.

EURACTIV România și CRPE au dezvoltat 10 animații video care introduc copiii în universul conceptelor precum stat de drept, egalitate în fața legii, independența justiției, corupție sau captura statului.

Animațiile dezvăluie lumea fantastică a Orășelului Mecanic, situat în Ținutul Distracției. Acțiunea are în centrul atenției roboți și obiecte însuflețite care desfășoară activități și preocupări identice cu ale oamenilor. Personajul central este RULO, un roboțel cuminte de 12 ani, care se confruntă de-a lungul copilăriei sale cu o serie de situații care ascund lecții despre natura și importanța unor concepte juridice.

Animațiile au fost prezentate în 10 școli din mediul rural din județele Brașov, Cluj, Dâmbovița, Mureș, Sibiu și Prahova în cadrul unor dezbateri cu și pentru elevii de gimnaziu, organizate cu magistrați și experți din societatea civilă.

Peste 470 de elevi de gimnaziu, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale, procurori, judecători, avocați și reprezentanți ai societății civile au luat parte la dezbaterile organizate în perioada 26 octombrie – 12 noiembrie 2018.

Magistrații  Alex Șerban, Mihai Ghica, Natalia Roman, Paul Petrovan, avocata Ioana Varga și experții Laura Ștefan, Bianca Toma și Adina Roșca au subliniat importanța drepturilor și obligațiilor cetățenești și rolul actorilor care elaborează, emit, adoptă sau pun în aplicare legile statului. 

Dezbaterile au avut un caracter interactiv, organizatorii au pus accentul pe implicarea directă a elevilor în situații date, prin joc de rol și chiar prin realizarea unor teste digitale.

Astfel, copiii s-au transpus în pielea personajelor din animațiile proiectate și au fost încurajați să găsească soluții la problemele roboțelului RULO, fiind rugați să ofere exemple asemănătoare, prin care au trecut și în cazul cărora de cele mai multe ori nu au știut să reacționeze corect sau eficient. 

Proiectul se desfășoară în perioada 1 noiembrie 2017 – 31 decembrie 2018, iar animațiile dezvoltate sunt accesibile online, gratuit. În acest sens a fost creat și un ghid de educație civică și juridică, pentru profesorii care predau la gimnaziu.