Pe 9 noiembrie 2018, EURACTIV România a organizat cea de-a opta vizită în școlile din mediul rural, din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

Evenimentul a întrunit 26 de participanți, elevi de gimnaziu, părinți, cadre didactice de la Școala Gimnazială Luna de Sus și reprezentanți ai autorităților locale (viceprimarul comunei Florești și un consilier juridic din cadrul Consiliului Local).

Avocata Baroului Cluj, Ioana Varga, a dezbătut alături de elevii din clasele V-VIII problema încălcării regulilor și a aplicării legislației în mod corect și echidistant.

Pentru a înțelege mai bine situațiile prezentate, elevii din Luna de Sus s-au implicat activ în dezbatere și au recurs la jocul de rol, substituind personajele prezentate în animații, încercând să găsească soluții la problemele cu care se confruntă roboțelul RULO în Orășelul Mecanic.


Astfel, trecând în revistă exemplul meciului de fotbal, în care arbitrul nu împarte dreptatea în mod corect pe terenul de joacă, elevii Școlii Gimnaziale Luna de Sus au descoperit cum funcționează infracțiunile de șantaj și amenințare, ce înseamnă abuzul de putere și corupția și cât de imporantă este independența judecătorului într-un sistem democratic.

Avocata Ioana Varga a subliniat, totodată, și consecințele pentru faptele de natură penală ce pot fi comise în anumite situații.

„Captura Statului explicată pentru copii prin animații” urmărește crearea unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural. În cadrul proiectului au fost dezvoltate 10 animații video care acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, captura statului ș.a. care sunt disponibile online, în română și engleză.