Pe 7 noiembrie 2018, EURACTIV România a organizat cea de-a șasea vizită în școlile din mediul rural, din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

Evenimentul face parte din proiectul „Captura Statului explicată pentru copii prin animații” care își propune să dezvolte un program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural.

Cele 10 animații video dezvoltate de EURACTIV România, în parteneriat cu CRPE, acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, independența justiției sau captura statului și sunt disponibile online, în română și engleză.  

Cu această ocazie, 57 de elevi din clasele de gimnaziu, înscriși la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, din județul Mureș, au învățat educație juridică prin animații video. Noțiunile juridice abstracte le-au fost explicate copiilor de Natalia Roman, judecătoare ce activează la Tribunalul din Târgu Mureș.

 

Aceasta le-a explicat elevilor ce presupune fenomenul de bullying, ce riscuri aduc cu ele posibilele infracțiuni ce pot fi comise de minori din pricina anturajului nepotrivit și când ajungem să vorbim de delincvență juvenilă.

De asemenea, judecătoarea a subliniat importanța participării și implicării civice, explicându-le copiilor de ce e necesar să își argumenteze punctele de vedere și să acționeze în comun, astfel ca impactul inițiativei lor să fie mai mare și să aibă rezultatul dorit.

Directorul Alin Danciu, alături de elevi și cadrele didiactice din școală, au fost invitați să viziteze Tribunalul Mureș în timpul săptămânii „Școala Altfel”.