Dacă ziua de joi s-a încheiat, asta înseamnă că și secțiile de votare din Marea Britanie s-au închis. Britanicii au avut astăzi de ales dacă țara lor rămâne membru al Uniunii Europene sau părăsește blocul. Vom afla abia vineri ce au decis.

Secțiile de votare au fost deschise timp ce 15 ore, de la 07:00 (9:00) până la 10:00 (12:00), timp în care 46,5 milioane de britanici au fost așteptați să aleagă pentru ca Marea Britanie "Să rămână membru al Uniunii Europene" sau "Să părăsească Uniunea Europeană'').

La ora 12:00, votarea s-a încheiat, iar primele rezultate parțiale vor fi publicate în jurul orei 02:00. În acest moment, se zvonește că balanța ar înclina spre "Remain", care ar conduce cu 52 de procente, în timp ce "Leave" ar avea 48%.

EurActiv v-a ținut la curent cu cele mai importante evenimente și declarații din timpul votării pentru sau împotriva Brexitului. Oficialii NATO, ai Australiei, Greciei, Germaniei sau de la Bruxelles și-au exprimat și astăzi dorința ca Marea Britanie să nu părăsească UE, aducând fiecare argumente. Și politicienii Regatului Unit au făcut publică alegerea lor de astăzi și nu au ratat șansa de a le recomanda oamenilor, și astăzi, să-i urmeze la vot.

În tot acest timp, poporul britanic s-a confruntat cu ploile torențiale și inundațiile pentru a ajunge în cabine să pună "x"-ul.

În plus, am vorbit pe larg despre cum a început Brexitul, despre motivele pentru care a fost inițiat și de către cine, despre șantajul lui David Cameron și despre cum a decurs el, despre cerințele pe care le-a avut premierul britanic de la UE, despre care sunt pricipalele puncte ale înțelegerii lui Cameron cu UE, care vor fi aplicate imediat dacă se decide "Remain"-ul, despre cum sunt împărțite taberele pro și contra și de ce.

Un lucru este totuși cert, Indiferent de rezultatul referendumului de joi, românii care muncesc sau care vor dori să caute un loc de muncă în Marea Britanie vor fi afectați și vor avea o serie de restricții în privința accesului la unele beneficii.

Iar pentru că tot suntem la capitolul Uniunii Europene, Turcia a confirmat, joi, deschiderea unui nou capitol în negocierile de aderare la UE. Cu această, Turcia și-a exprimat și dorința ca blocul comunitar să își respecte promisiunile privind eliminarea vizelor pentru cetățenii turci. Dar acest lucru nu înseamnă că ei își vor respecta partea lor de înțelegere, cea care privește revizuirea legislației antiteroristă

Rămânem pe plan extern, dar ne mutăm în Germania, care a trecut, joi, prin clipe de teroare. Un bărbat mascat și înarmat a atacat un cinematograf dintr-un orășel din vestul Germaniei, iar cel puțin 25 de persoane au fost rănite.

Nimeni nu a fost rănit grav deoarece forțele de poliției au intervenit rapid și l-au ucis pe atacator, dar cele câteva zeci de persoane au avut de suferit din cauza gazelor lacrimogene. Nu a fost un atac terorist, ci a fost vorba de un individ cu probleme, care a acționat singur.

Ne întoarcem la noi în țară și vorbim despre omul de afaceri Puiu Popoviciu care a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Popoviciu este acuzat de corupție într-un dosar care privește asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu un teren de 224 de hectare care aparținea Universității Agronomice și Medicină Veterinară. Sentința nu este definitivă.

DNA s-a ocupat, joi, de audierea fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, care a fost închis în urma unei condamnări definitive de cinci ani și jumătate de închisoare în dosarul „Transformatorul”.

Procurorii anticorupție au deschis un nou dosar după ce au descoperit că Fenechiu a luat 620.000 de euro de la o firmă de soft care, cu ajutorul demnitarului, a câștigat două contracte cu statul. Fostul ministru este acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Cât despre politicieni, se pare că se lasă cu război. Dar doar în declarații.

Președintele PSD Livu Dragnea i-a cerut premierului Dacian Cioloș schimbarea miniștrilor Agriculturii și Justiției. Liviu Dragnea a spus că unii miniștri sunt preocupați mai mult de declarații războinice decât de a face.

Tot război este și între un alt ministru, cel al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea și fostul deputat Sebastian Ghiță, pe care Ghinea îl acuză că a livrat produse software extrem de scumpe, netestate și neconforme la licitațiile câștigate de firmele sale.

Sebastian Ghiță a spus că îl va da în judecată pe ministrul Ghinea, care atacă mai mulți foști guvernanți, în special pe fostul premier Victor Ponta, pe care l-a acuzat că minte referitor la mai multe aspecte ce țin de fonduri.

Recomandarea de astăzi a redacției este să facem "haz de necaz" și să râdem la posibilele Nume pe care celelalte state membre ale Uniunii Europene le-ar folosi în cazul în care și ele s-ar hotărî să iasă din blocul UE. Lat-me-out.