Evaluarea poate fi în același timp și o formă de apreciere, dar și un bilanț. Dar liderii României nu par foarte preocupați de evaluarea miniștrilor, deși sunt domenii în care par a fi făcuți mai mulți pași înapoi decât înainte.

Nicolae Ciucă este de șase luni prim-ministru. Dar șeful guvernului nu vrea încă să-și evalueze subalternii. Este totuși greu de înțeles cum un ofițer, un fost șef al Statului Major General, nu simte încă nevoia să își arate aprecierea pentru unii dintre cei care lucrează pentru el sau să îi îmboldească pe cei mai nevolnici.

Domeniul fondurilor europene vine rapid în minte - în mai 2022, România nu are încă un Acord de Parteneriat cu Comisia Europeană pentru fondurile de coeziune din 2021-2027, ce să mai vorbim de Programe Operaționale finalizate. Ce-i drept, la vârful ministerului s-au petrecut unele schimbări, dar administrarea banilor europeni este dezastruoasă. Și, dacă vreți, putem pune un pariu: angajarea a încă 500 de oameni la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu va îmbunătăți situația.

La capitolul digitalizare stăm și mai rău, dacă dăm o tură prin instituțiile statului român. Iar ministerul de profil a văzut chiar mai multe schimbări decât cel al fondurilor europene, deci i-am putea găsi o scuză. Și poate că generalul Ciucă a făcut, totuși, o evaluare, dacă a decis că Marcel Boloș se potrivește mai bine la fonduri UE decât la cercetare și digitalizare (just kidding!). Îi ținem pumnii noului ministru pentru că statul român are nevoie de disperată de măcar o poveste de succes în domeniul transformării digitale.

N-ar strica poate și o evaluare la Ministerul Apărării, pe care domnul prim-ministru ar trebui să-l cunoască bine, mai ales în contextul conflictului în derulare extrem de aproape de granițele României. Sau poate o analiză amănunțită a politicilor propuse de Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, înființat special pentru acest guvern.

Ar fi utilă și o analiză în privința politicilor de protecția mediului, dat fiind numărul mare de proceduri de infringement deschise împotriva României pe teme de mediu. Domeniul sănătății strălucește printr-o lipsă de idei, iar de zecile și sutele de proiecte de investiții promovate numai prin PNRR la acest capitol nu s-a mai auzit nimic.

Dar domnul Nicolae Ciucă ne promite un bilanț la sfârșitul lunii iunie, din motive și argumente cât se poate de obiective” - pentru a se include probabil niște reforme promise pentru primul semestru.

Premierul nu pare prea entuziasmat să-și certe colegii, urmând cumva calea dictată de la Cotroceni, a neintervenției. De altfel, chiar Klaus Iohannis a spus despre miniștri (și relația sa cu premierul): „evaluarea nu o voi face eu, chiar dacă am opinii personale despre fiecare. Această opinie o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum”. 

În fine, cum Nicolae Ciucă nu pare interesat nici de reformarea administrației publice - „nu există problema să discutăm despre o reformă administrativă”, a zis zilele trecute - nici măcar acel bilanț amânat nu va aduce vreo schimbare importantă. Doar un lucru de bifat, precum un checklist pentru PNRR, dar fără substanță. La fel ca guvernarea domniei sale.

Recomandarea zilei este despre lupta marilor giganți pentru supremație în social media - Bloomberg BusinessWeek scrie cum proprietarul Facebook vrea să facă Instagram mai atractiv pentru tineri, copiind TikTok