Cetăţenii din Letonia, Malta şi Slovacia votează sâmbătă în cea de-a treia zi a europarlamentarilor. Lor li se adaugă cehii care votează în două zile - vineri și sâmbătă.

UPDATE

Rata participării la vot în Letonia, s-a situat la circa 33%, în ușoară creştere faţă de 30,2% la scrutinul din 2014. Nu au existat exit-poll-uri, rezultatele urmând să fie prezentate duminică, după închiderea urnelor în toate statele membre UE.

+++

Europarlamentarele au început joi cu votul din Marea Britanie și Olanda, urmate vineri de Irlanda.

Potrivit exit-poll-urilor, în Olanda și Irlanda au câștigat pro-europenii. În Marea Britanie nu a existat niciun exit-poll, dar în sondaje câștigător era dat Partidul Brexit, nou înființat de eurodeputatul Nigel Farage, unul dintre cei mai înfocați susținători ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Republica Cehă încheie sâmbătă cea de-a doua zi de vot, cu cele două partide de coaliţie, ANO liberal-populist şi social-democraţii în competiţia pentru cele 21 de locuri ale ţării, relatează DPA, preluată de Agerpres.

În Slovacia vecină, alegătorii vor selecta 13 candidaţi. Situată la 13%, participarea acolo în 2014 a fost chiar mai scăzută decât în Republica Cehă.

În Letonia, 1,6 milioane de alegători pot selecta opt europarlamentari, în timp ce cei 370.000 de alegători din Malta alţi şase.

Votul din Malta este neobişnuit în UE, în timp ce permite vârsta minimă la 16 ani. De asemenea, Malta se bucură de una dintre cele mai ridicate rate de participare, de aproape 75% în 2014, chiar dacă votul nu este obligatoriu.