În cea de-a doua zi a alegerilor europarlamentare, cehii şi irlandezii votează pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. În Cehia, votul se derulează pe parcursul a două zile.

UPDATE

Partidul proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar, Fine Gael, se află pe primul loc la alegerile europene desfăşurate vineri în Irlanda, după o campanie dominată de Brexit, indică sondajele efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Centriştii din Fine Gael (Familia Irlandeză) se situează pe primul loc în două din cele trei circumscripţii electorale (Ireland South şi Midlands-North-West), în timp ce Verzii au câştigat în Dublin cu 23%, potrivit sondajelor anunţate în seara votului.

+++

În Cehia, sondajele dau ca favorită formaţiunea premierului miliardar Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene. În pofida faptului că scrutinul are loc vineri şi sâmbătă, se estimează că prezenţa va fi foarte scăzută, şi pe fondul nemulţumirilor faţă de guvern, dar şi al dezinteresului pentru europarlamentare. La precedentul scrutin, din 2014, rata de participare a fost de 18,2%.

Recent, mii de cehi au protestat faţă de Babis şi noul ministru al Justiţiei, de teama că aceasta va încerca să-l scape de acuzaţii, notează EurActiv.com. Dar, un sondaj realizat de Median în perioada martie-mai, creditează formaţiunea premierului ANO (membră ALDE) cu peste 25%, în faţa partidul de centru-dreapta Democraţii Civici (ODS) şi a Partidului Piraţilor, anti-sistem, fiecare cu câte 14%. 

ANO a câştigat alegerile general din 2017 şi a format un guvern minoritar cu social-democraţii, beneficiind şi de sprijinul comuniştilor pentru majoritate parlamentară. 

În Irlanda, în schimb, interesul pentru alegeri a fost mare, scrutinul desfăşurându-se sub semnul Brexit-ului. Irlandezii sunt îngrijoraţi de consecinţele economice ale ieşirii Marii Britanii, ţara vecină fiind cel mai important partener comercial al Irlandei. 

Se estimează că prezenţa la urne va fi mai ridicată decât în 2014, când a fost de 52%, mai ales că, simultan cu alegerile europarlamentare, au loc şi alegeri locale, plus un referendum privind relaxarea legislaţiei pentru divorţ

Irlanda are 12 reprezentanţi în PE, iar numărul lor ar creşte la 14, dacă Marea Britanie părăseşte UE.