Din cele 28 de state membre UE, șapte au organizat alegerile în perioada 23-25. În celelalte 21, alegerile pentru Parlamentul European au loc duminică.

Duminică au votat cei mai mulți dintre liderii UE, inclusiv principalii candidați la șefia Comisiei Europene, dar și actualul șef al Executivului UE, Jean Claude Juncker, și președintele actualului Parlament European, Antonio Tajani.

Însă toate sondajele arată un mediu politic fragmentat, cu principalele partide actuale - popularii (de centru-dreapta) și socialiștii (de centru-stânga) - în scădere, în timp ce extremiștii și euro-scepticii ar putea câștiga o treime din mandate, deși rămân încă foarte divizați.

De altfel, chiar Juncker a spus duminică, după ce a votat la Capellen, în Luxemburg, că unele partide marginale vor înregistra succese la acest scrutin, deși el speră ca acest lucru să nu se întâmple.

„Am avut întotdeauna sentimente bune când a venit vorba despre alegeri în Luxemburg, dar a şti exact cum vor evolua lucrurile în Europa, în 28 de ţări, este foarte dificil. Dar bănuiesc că unele partide marginale vor fi mai puţin marginale în seara asta. Sper să nu fie aşa, însă presupun că aşa se va întâmpla”, a spus Juncker, la ieşirea de la vot.

Președintele Comisiei a amintit că peste 400 de milioane de europeni sunt așteptați la vot, iar cifrele preliminare arată deja o creștere a numărului de votanți în întreaga Europă, trend confirmat de altfel în majoritatea statelor în care votul a avut deja loc.

Și chiar dacă avansul extremelor și euroscepticilor nu poate fi negat, liderul europarlamentarilor Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, s-a declarat duminică încrezător că formaţiunea sa va câştiga alegerile pentru Parlamentul European.

Weber, desemnat de PPE drept candidatul formațiunii la șefia Comisiei Europene, ar avea astfel șansele cele mai mari de a deveni succesorul lui Juncker, chiar dacă unii lideri europeni nu favorizează sistemul candidatului cap de listă.

„Avem şanse bune ca partidul meu, PPE, să devină din nou cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, aceasta este ţinta noastră de campanie”, a declarat Weber, care a votat în Germania, la Windenberg.

În schimb, candidatul ALDE Guy Verhofstadt a pledat pentru o înnoire rapidă a UE.

„Noi trebuie să reînnoim Europa cât mai rapid posibil, pentru că putem continua la infinit cu Brexit şi alte exit-uri. Aşadar, trebuie să avansăm şi cel mai bun mod de a avansa este reînnoirea Europei, pentru că Europa este singurul nostru viitor”, a spus Verhofstadt.

Unul dintre grupurile care sunt așteptate să câștige un număr mai mare de mandate față de alegerile din 2014 este cel al ecologiștilor. Candidata verzilor europeni pentru șefia Comisiei, Ska Keller, a spus că Uniunea Europeană trebuie să pună un accent mai mare pe protecţia mediului şi pe gestionarea raţională a resurselor.

„Sperăm foarte mult că sprijinul pe care l-am văzut în ultimele zile, săptămâni şi luni în întreaga Europă se va concretiza astăzi prin voturi, pentru că eu cred că este cu adevărat important să obţinem un sprijin puternic, prin vot, pentru protecţia climei şi pentru o biodiversitate deplină a resurselor naturale pe care le avem şi să dobândim susţinere pentru a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetăţenii europeni, pentru a consolida democraţia şi statul de drept în întreaga UE”, a spus Keller după ce a votat la Berlin.

În schimb, pentru șeful Consiliului European, Donald Tusk, prioritatea este salvarea proiectului european.

„În ţara mea şi în întreaga UE avem unele mişcări politice radicale, eurosceptici, dar este vorba mai mult despre partidele politice, nu despre alegători. Prioritatea - nu doar pentru această instituţie - este să salvăm UE ca proiect. Nu doar pentru acest mandat, ci şi pe termen lung. Şi sunt sigur că vor reuşi”, a spus Tusk, după ce a votat la Sopot, în Polonia.

Cetățenii din 21 de state, inclusiv România, votează duminică pentru alegerea deputaților care îi vor reprezenta în Parlamentul de la Strasbourg. Joi, au votat alegătorii din Marea Britanie și Olanda, vineri s-a votat în Irlanda, iar sâmbătă în Letonia, Malta și SLovacia, iar alegătorii din Cehia au putut vota și vineri și sâmbătă.