Cu patru luni înaintea alegerilor europene, Parlamentul European a lansat un nou website care detaliază procesul de vot în fiecare stat membru sau în străinătate.

La ultimele alegeri europene, prezența la vot a fost în România de doar 32,44%, în timp ce la nivelul UE a fost de 42,61%. 

Este pentru prima dată când Parlamentul oferă un asemenea instrument, care este disponibil, pentru informațiile legate de alegerile din România, la adresa www.alegerile-europene.eu.

Site-ul a fost conceput pentru ca votanții să găsească toate informațiile relevante de care au nevoie într-un singur loc, precum data votului, vârsta necesară, termenele pentru înscriere, documente necesare, pragul electoral, numărul deputaților europeni care vor fi aleși în fiecare țară și link-uri către website-urile autorităților electorale naționale.

Întrucât aceste informații sunt specifice la nivel național, website-ul oferă informații despre fiecare țară în limba oficială a țării respective și în limba engleză și precizează cum se poate vota din străinătate (din alt stat UE, sau dintr-un stat terț), sau prin reprezentant. „Acest lucru ar putea avea o relevanță specială, de exemplu, pentru cei aproximativ 3 milioane de cetățeni UE 27 care sunt rezidenți în Regatul Unit”, explică Parlamentul European.