Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a anunțat luni că, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare, PNL îi vor reveni 10 mandate, PSD - nouă, Alianței 2020 USR PLUS - opt.

Partidului Pro România, Partidului Mișcarea Populară și UDMR le vor reveni câte două mandate, a mai anunțat Marian Muhuleț.

De menționat că PSD va primi cel de-al 9-lea mandat după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

PSD îi va trimite la Bruxelles pe Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoș Benea. Cel de-al 9-lea pe listă e Victor Negrescu. Șef de delegație rămâne Dan Nica.

Din partea PNL, vor fi în Parlamentul European Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi și Marian-Jean Marinescu. 

Cei opt eurodeputați ai USR PLUS vor fi Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Din partea UDMR merg în Parlamentul European Iuliu Winkler și Lorant Vincze, iar Traian Băsescu și Eugen Tomac sunt aleșii de pe lista PMP.

Primii doi candidați de pe lista Pro România sunt Victor Ponta și Corina Crețu, dar fostul premier a spus că va merge în Parlamentul European doar pentru a negocia intrarea Pro România într-un grup politic. El a mai spus că Mihai Tudose nu ar vrea să meargă, deoarece are multă treabă în țară, astfel că Pro România ar putea fi reprezentată în PE de Corina Crețu și de Iurie Leancă, fostul premier al R. Moldova, al patrulea pe lista partidului.

Și listele celorlalte partide se pot modifica, în cazul în care vreunul dintre cei aflați pe locurile eligibile dorește să se retragă. 

Ce urmează? 

  • iunie - Încep negocierile pentru formarea grupurilor politice în viitorul Parlament European.

Viorica Dăncilă a anunțat luni că va face o vizită de lucru la Bruxelles pentru a discuta despre comisarul european pe care-l va propune România, dar și despre funcțiile din PE

În legislatura 2014-2019, un eurodeputat PSD a fost vicepreședinte al Parlamentului European. E vorba de Ioan-Mircea Pașcu. Acesta nu a mai candidat, deși dorea, fiind scos de pe listă în ultima clipă și fără a fi anunțat, potrivit postărilor sale de pe Facebook, ulterioare încarcerării lui Liviu Dragnea.

Victor Ponta a anunțat și el că săptămâna aceasta se va afla la Bruxelles. Fostul premier negociază afilierea Pro România la un partid paneuropean. El a declarat că ar prefera socialiștii, dar, în același timp, nu ar vrea să fie în același grup cu PSD.

Și Alianța 2020 USR PLUS se află în negocieri pentru formarea unui nou grup politic în Parlamentul European. 

Dacian Cioloș a anunțat că a fost ales în echipa de coordonare care are responsabilitatea constituirii noului grup politic alături de colegi din Germania, Suedia, Olanda și din Franța. 


  •  20-21 iunie - Consiliul European de Vară.

Șefii de stat și de guvern s-au întâlnit deja după europarlamentare, într-o reuniune informală, pentru a discuta despre funcțiile de conducere ale principalelor instituții europene. În mod normal, ei ar trebui să ajungă la o înțelegere înainte de Consiliul European de Vară, pentru a putea anunța în cadrul reuniunii numele candidatului pentru șefia Comisiei.

Pe lângă președintele executivului european, vor mai trebui înnoite până la sfârșitul anului posturile de președintele al Consiliului European, șef al diplomației UE și de președinte al Băncii Centrale Europene. 

Deocamdată, liderii UE nu s-au înțeles încă asupra modului în care va fi ales președintele CE, Emmanuel Macron nefiind de acord cu numirea unui candidat dintre "capii de listă" la europarlamentare.

  • 24 iunie - Grupurile politice din PE își vor anunța componența.
  • 1 iulie - Se încheie mandatul actualului Parlament European.
  • 2 iulie - Are loc sesiunea inaugurală a noului PE. Eurodeputații se întâlnesc la Strasbourg pentru a-și alege președintele, cei 14 vicepreședinți și cei cinci chestori. Totodată, se va stabili numărul comisiilor parlamentare și componența lor.
  • iulie - Luna viitoare va avea loc o a doua sesiune plenară, în care ar eurodeputații ar putea alege președintele viitoarei Comisii Europene, în cazul în care se ajunge la un acord între liderii europeni și PE.
  • septembrie și octombrie - audierea comisarilor propuși în comisiile parlamentare.
  • octombrie - PE aprobă noua Comisie, iar președintele ei susține discursul inaugural în plenul de la Strabourg.
Mandatul lui Jean-Claude Juncker expiră pe 31 octombrie.