Biroul Electoral Central (BEC) a decis joi respingerea cererii de înscriere în competiția electorală a Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare.

UPDATE
 
Biroul Electoral Central a publicat decizia de respingere a înregistrării alianței electorale USR-PLUS, în care arată că, potrivit mențiunilor din Registrul partidelor politice, Nicușor Dan este cel în drept să reprezinte USR, Dan Barna neavând calitatea de reprezentant al partidului. Aceeași problemă e și în cazul PLUS, BEC stabilind că Raluca Daneș este reprezentantul partidului, nu Dacian Cioloș.
 
Decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru" și patru "împotrivă". Toți cei cinci judecători membri BEC au votat pentru respingerea înregistrării alianței.
 
Potrivit deciziei, Raluca Daneș a depus la BEC pe 6 martie o cerere din partea PLUS, și Elek Levente - președinte interimar al USR după plecarea lui Nicușor Dan - pe 7 martie, dar cererea celui din urmă a fost depusă după expirarea termenului.

***

Alianța susține că pretextul BEC a fost acela că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv, PLUS în Registrul partidelor politice.

Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. "Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România", mai spune sursa citată.

"N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide și voința celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianța 2020 USR PLUS, de <<Fără Penali>>, de <<Oameni Noi>>, de tot ceea ce înseamnă această Alianță și de toate speranțele care sunt legate de ea", mai transmit reprezentanții Alianței printr-un comunicat de presă.

De asemenea, cele două formațiuni mai adaugă că decizia BEC înseamnă un singur lucru: "vor, cu orice preț și prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în șir, să împiedice înregistrarea Mișcării România Împreună (RO+)".

Alianța 2020 USR PLUS acuză faptul că îi este încălcat dreptul de a fi votată.

"Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români. Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să mențină echilibrul democratic", potrivit aceluiași comunicat de presă.

+++

Decizia BEC nu este definitivă și va fi contestată de Alianță la Înalta Curte.