Banii din fondurile europene și programele de dezvoltare locală și regională reprezintă o componentă importantă pentru administrarea orașelor și localităților din Bulgaria, unde duminică vor avea loc alegeri locale.

În realitate o mică parte dintre alegători cunosc această sursă pentru bugetele locale și o economie și un mediu de viață mai bune, scrie publicația bulgară Dnevnik.

Întrebați dacă au auzit că Uniunea Europeană finanțează proiecte pentru o viață mai bună în orașul sau regiunea în care locuiesc, 7 din 10 bulgari nu au auzit de astfel de fonduri europene. Doar 29% dintre bulgarii chestionați au răspuns cu „Da”. Aceasta reprezintă o scădere cu 7 puncte procentuale față de vara anului 2021.

Media UE pentru conștientizare arată că 39% au auzit de cel puțin un proiect finanțat de UE în regiunea sau orașul lor, iar 59% nu au auzit. Iar coeziunea economică, socială și teritorială între statele membre ale UE prin corectarea dezechilibrelor dintre țări și regiuni (așa-numita politică de coeziune) este unul dintre domeniile de activitate cu cel mai mare impact ale UE, care reprezintă aproximativ o treime din bugetul său ori 392 de miliarde de euro în perioada de program 2021-2027.

Dintre cei care știu despre proiecte, 81% dintre bulgari (79% în medie în UE) spun că efectul acestora este unul pozitiv pentru viața lor, iar 9% răspund că sunt negative consecințele.

Întrebați în ce domenii ar trebui să meargă aceste fonduri de la UE, bulgarii nu arată nicio diferență semnificativă în alegere față de indicatorul european mediu. Cu o excepție evidentă și încă două răspunsuri tipice: Excepția este pentru acceptarea și integrarea migranților și refugiaților - în timp ce în medie în UE majoritatea oamenilor (58%) spun că aceasta este o problemă locală, ale cărei costuri ar trebui suportate din fonduri UE, în Bulgaria fonduri europene cer doar 19%, iar 76% nu consideră o astfel de asistență foarte importantă pentru orașul și regiunea lor.

Răspunsurile mai tipice sunt despre finanțarea turismului/culturii și cercetării/inovației. În timp ce în UE o medie de 63% au spus că fondurile regionale ar trebui folosite pentru a ajuta turismul, în Bulgaria această direcție este preferată de 76%. În schimb - în cercetare/inovare, 84% dintre europeni așteaptă ajutor de la UE, iar în Bulgaria - 69%.

Internetul este principala sursă a bulgarilor pentru astfel de informații - 19% spun că este locul de unde au aflat despre astfel de programe. Urmează televiziunea națională cu 16%, după o scădere cu 10 puncte a popularității pentru această sursă. Nicio altă țară din UE nu raportează un asemenea declin pentru posturile naționale de televiziune ca surse ce informează oamenii despre fondurile europene în locurile în care locuiesc.

Mai mult de jumătate (55%) dintre bulgari au auzit de Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondurile de Coeziune, dar doar 26% au răspuns cu „Da” la întrebarea dacă văd beneficii de pe urma proiectelor lor în viața de zi cu zi (71% spun „Nu”). Proiectele finanțate sau cofinanțate de UE în cadrul programelor regionale și locale îi determină pe bulgari să se simtă mai europeni - un total de 52% („cu siguranță da” a fost ales ca răspuns 11%).

De asemenea, bulgarii manifestă convingerea cea mai categorică că fondurile UE ar trebui să se concentreze pe zonele sărace, nu către toate zonele UE.42% au răspuns „Da” pentru toate regiunile (o scădere de 7 puncte în doi ani), pentru concentrarea pe cei mai săraci - 55% (o creștere de 8 puncte și cel mai ridicat indicator din UE). Bulgarii indică fără echivoc (71%, o creștere de 13 puncte în doi ani) drept locuri prioritare cele cu șomaj ridicat, urmate de zonele rurale sau muntoase îndepărtate - 50%.

Atunci când li se oferă posibilitatea de a specifica criterii mai concrete pentru direcționarea banilor către anumite zone, respondenții spun: 95% - educație, sănătate și infrastructură socială, 91% - mediu, 90% - pentru întreprinderile mici și mijlocii, 82% - transport, 76% - turism și natură, 73% - pentru energie regenerabilă și curată.

Întrebați unde ar trebui să meargă ajutorul UE pentru regiuni și orașe în viitor, bulgarii clasează prioritățile după cum urmează: 69% - infrastructură sanitară, educațională și publică, 40% - sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, 34% - transport, drumuri, infrastructură feroviară și aeroporturi, 33% - mediu, 25% - turism și cultură, 19% - energie regenerabilă. Unul din trei respondenți din Bulgaria spune că deciziile privind proiectele regionale ar trebui luate la nivel local. 21% au ales „regional” și „național”, iar 20% au ales „UE”.

Datele provin dintr-un sondaj Eurobarometru în rândul cetățenilor celor 27 de state membre și sunt rezultatul unui sondaj telefonic din iunie 2023. Acesta este coordonat de către agenția Ipsos la solicitarea Comisiei Europene.

Sursa: RADOR RADIOR ROMÂNIA