Alexander Stubb a fost ministru și prim-ministru al Finlandei și a navigat unele dintre cele mai grave crize din istoria UE. Acum, într-un alt moment de cotitură pentru Uniunea Europeană, Stubb candidează pentru șefia Executivului comunitar.

Alexander Stubb candidează pentru poziția de cap de listă al Partidului Popular European (PPE) în alegerile europarlamentare din mai 2019, poziție care îl poate propulsa în funcția de președinte al Comisiei Europene.

PPE este partidul cu cei mai mulți europarlamentari și are mari șanse să iasă învingător și la alegerile de anul viitor. În cursa pentru poziția de cap de listă (Spitzenkandidat) a PPE s-a înscris și eurodeputatul Manfred Weber, care este susținut de puternicul cancelar german, Angela Merkel.

Într-un interviu acordat EURACTIV.com, Stubb a vorbit despre viitorul UE, viziunea sa asupra PPE, dar și despre ce ar vrea să îndeplinească dacă va fi desemnat șef al Comisiei Europene.

„Dacă ar fi să spun într-un singur cuvânt de ce candidez pentru postul de președinte al Comisiei, răspunsul ar fi valori. Deoarece cred în și mă tem că valorile europene, drepturile omului, drepturile fundamentale, egalitatea, toleranța, statul de drept, democrația liberală, toate acestea sunt amenințate în acest moment din exteriorul Uniunii, din interior, ba chiar poate dinăuntrul PPE”, a spus Stubb.

„Cred că în vremuri nesigure trebuie să ne ancorăm de ceva, cum ar fi aceste valori. Vreau să apăr aceste valori. Acesta este principalul motiv pentru care candidez”, a declarat fostul premier finlandez.

Stubb, care se definește drept extrem de pasionat de UE, un „tocilar” de fapt, cunoaște foarte bine instituțiile europene, după ce a servit drept eurodeputat, apoi ca ministru și prim-ministru a participat la lucrările Consiliului, iar acum ocupă poziția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI).

De altfel, această expertiză este principalul avantaj al lui Stubb în fața lui Manfred Weber, care este liderul grupului PPE din Parlamentul European, dar nu are experiență în guvernarea executivă.

În ceea ce privește PPE, politicianul finlandez nu este de acord cu susținerea unor „elemente iliberale”, precum flirturile formațiunii cu italianul Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga Nordului, sau cu PiS, partidul de guvernământ din Polonia.

Stubb recunoaște însă că alegerile de anul viitor vor avea probabil rezultate complicate, cu populiști din toate spectrele politice. „Sigur că mi-ar plăcea o coaliție puternică de centru, a principalelor partide pro-europene”, a spus el, adăugând că populismul trebuie luat foarte în serios, dar că nu trebuie adus în PPE, ba chiar dimpotrivă.

„Nu cred că în aceste alegeri va fi atât de mult despre stânga versus dreapta, populiști versus progresiști. Mai degrabă va fi despre cei care promovează ideile locale contra celor interesați de politici globale, pro-europeni versus anti-europeni, naționaliști contra anti-naționaliști. Este important să consolidăm centrul care poate duce mai departe procesul de integrare europeană”, a spus Stubb.

Stubb spune despre el că este pro-european, pozitiv și pragmatic și că nu vrea să fie o persoană care se folosește de frică și ură pentru a-și promova agenda politică.

În ceea ce privește planurile sale privind rolul Executivului european, Stubb spune că s-ar concentra foarte tare asupra dezvoltărilor tehnologice - revoluția digitală, inteligența artificială, roboți, internetul lucrurilor, printarea 3D sau digitalizarea în general și modul în care acestea vor schimba economia și politica, media și știința, modul în care lucrăm și, probabil, viitorul omenirii.

„Eu mă văd dintr-o generație nouă comparativ cu precedenții președinți ai Comisiei. Dar sigur nu sunt din generația viitoare în comparație cu, să zicem, copiii mei adolescenți”, a spus Stubb.

Stubb a vorbit despre șomajul în rândul tinerilor, care este la cote înalte în Europa, chiar dacă rata angajărilor este la maxime istorice. În acest context, politicianul finlandez crede că tinerii de azi trebuie pregătiți pentru revoluția digitală, pentru a dobândi competențele necesare, pentru că nimeni nu știe cum va arăta piața muncii peste trei decenii.

„Cele două probleme imense cu care ne confruntăm în acest moment sunt: unu, revoluția tehnologică și digitală și ceea ce aduce cu ea. Iar cealaltă este schimbarea climei. Pentru mine, chestiunea este extrem de simplă: dacă nu ne ocupăm de acestea, probabil că nu ne rămâne nimic altceva de care să ne ocupăm”, a spus el.

Stubb consideră că este un moment extrem de propice pentru Europa pentru a-și crește prezența și influența în lume, în contextul în care SUA se retrage voluntar. „Suntem cea mai mare putere comercială din lume. Stabilim regulile și încheiem acorduri bilaterale extraordinare, fie că este vorba de Canada, sau Coreea de Sud, sau Japonia, sau India sau poate, cândva în viitor, chiar Statele Unite”.

Interviul complet este disponibil pe site-ul EURACTIV.com

(interviu realizat de Alexandra Brzozowski și Beatriz Ríos. Traducerea și adaptarea de Bogdan Neagu)