Comisiile Parlamentului European au respins-o pe Sylvie Goulard, candidatul pentru portofoliul pieței interne din cadrul viitoarei Comisii Europene, în urma unei a doua runde de audieri ce a avut loc joi.

Sylvie Goulard, fost europarlamentar și ministru în guvernul francez, a fost audiată pe 2 octombrie de Comisia pentru piață internă (IMCO) și cea pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), iar ulterior a trimisrăaspunsuri scrise la întrebările puse de membrii Comisiei, dar eurodeputații nu au fost mulțumiți de prestația ei.

Ca urmare, coordonatorii grupurilor politice din cele două comisii au solicitat o a doua audiere care a avut loc joi. Dar nici cu această ocazie, Goulard, propunerea președintelui francez Emmanuel Macron, nu a convins.

„Rezultatul votului arată că majoritatea a fost foarte împotriva doamnei Goulard, ceea ce înseamnă că foarte multe grupuri politice sau deputații în mod independent au evaluat negativ prestația domniei sale”, a declarat, într-un interviu acordat HotNews, Adina Vălean, președinte al Comisiei ITRE.

Pe lîngă portofoliul foarte ambițios alocat reprezentantei Franței, eurodeputații au avut și semne de întrebare pe chestiuni de etică, deoarece Goulard este investigată de OLAF pe o chestiune ce ține de finanțarea unui asistent pe vremea când era membru al Parlamentului European, dar și de banii primiți pe când activa în cadrul unui think-tank pentru servicii de consultanță.

Adina Vălean a explicat că portofoliul alocat lui Sylvie Goulard a fost „unul foarte ambițios”, cuprinzând - trei direcții generale (DG) ale Comisiei Europene: una nou-creată, pentru apărare și spațiu, o direcție cu industrie, antreprenoriat, IMM-uri, precum și DG Connect, cu tot ce înseamnă politici digitale. „Ar fi fost singurul caz de comisar cu trei direcții generale atât de mari în subordine. Și asta a dus la întrebări multe și detaliate cu privire la portofoliu și se pare că nu a reușit să convingă că ar putea să ducă la bun sfârșit o treabă atât de complicată”, a precizat eurodeputatul PNL, care este singurul român care deține funcția de președinte a unei comisii din Parlamentul European în actuala legislatură.

O decizie finală privind soarta candidaturii reprezentantei Franței o va lua săptămâna viitoare Conferința Președinților, care reunește șefii grupurilor politice din Parlamentul European.

„În teorie ar mai putea să o și cheme încă o dată la audieri, de către ei, nu de către noi, pentru că noi am respins-o”, a spus Vălean, care a adăugat însă că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Dar, în mod normal, Conferința Președinților va cere Ursulei von der Leyen să o înlocuiască, ceea ce însemană că președintele desemnat al Comisiei trebuie să ceară Franței o nouă nominalizare, urmând ca apoi să se reia procedura, a mai explicat Vălean.