EURACTIV.ro l-a întrebat pe Remus Ionuț Ilieș, președintele Grupului de Acțiune Locală (GAL) Valea Someșului, de ce încurajează asocierea fermierilor și dacă este important pentru aceștia să participe la alegerile europarlamentare din 26 mai.

  • Unul dintre partenerii noștri publici, primăria Ileanda, a decis să finanțeze piața agroalimentară din localitate. Prin banii obținuți prin LEADER au modernizat piața, pentru ca producătorii locali să aibă un spațiu corect în care să își vândă produsele.
  • Noi, GAL-ul (Grupul de Acțiune Locală), funcționăm printr-o Măsură a fondurilor europene care se numește LEADER.
  • Eu implementez fonduri europene, fonduri care nu ar exista fără un Parlament European închegat și cu bune intenții.

Reporter: În cadrul dezbaterii eduVOTE (Gâlgău, 29 martie 2019) ați încurajat oamenii să intre în asocieri de fermieri. De ce?

Remus Ionuț Ilieș: I-am încurajat să se asocieze dintr-o mie de motive.

  • În primul rând, asocierea te ajută să vinzi mai bine.
  • În al doilea rând, asocierea de exemplu, într-o cooperativă la ora actuală te scutește de taxe.
  • În al treilea rând asocierea și procesarea în comun înseamnă standardizarea tuturor membrilor cooperativei, ca produse.
  • Asta înseamnă că toți care au procesat în acel centru, care este al cooperativei, vor avea un standard foarte care al produsului și va fi ușor vandabil. Adică e foarte important că dacă eu proceseze prune și obțin dulceață, toată dulceața care este procesat în acel centru va avea un anumit standard de calitate. Va fi foarte ușor să o vinzi; foarte ușor să aprovizionezi magazine pentru că, cantitate mai mare înseamnă o liniaritate clară în aprovizionare.

    Reporter: Cât de deschiși sunt fermierii să intre în astfel de asocieri?

    Remus Ionuț Ilieș: Uneori sunt deschiși, alteori sunt speriați. Rolul nostru este să le spunem beneficiile. Să le explicăm că împreună pot să se dezvolte. Să le demonstrăm cum au făcut alții. Să-i ducem în schimb de experiență, să vadă cum au făcut alții, pentru că e singura modalitate în care în spațiul rural, la ora actuală poți să te dezvolți zic eu, la un anumit standard.

    Reporter: Produsele Bio versus produsele convenționale - cât sunt de interesanți sunt fermierii să cultive bio versus convențional?

    Remus Ionuț Ilieș: Într-o primă fază, nu au fost interesați. În momentul în care au existat producători care au trecut pe Bio și au văzut ceea ce au făcut ei și faptul că un produs Bio te duce într-o altă plajă de preț, care înseamnă o altă rata profitabilității, în mod cert vor fi tot mai mulți care vor dori.

    Conjunctura noastră geografică nu ne permite să ne extindem; adică nu avem…, nu suntem la câmpie, unde să avem o suprafață foarte mare, să putem produce mai mult. Și, atunci noi trebuie să producem produse de calitate superioară, pe care să le putem vinde superior.

    Reporter: Reușiți să le vindeți și în Europa sau doar în România?

    Remus Ionuț Ilieș: Noi, în teritoriul GAL Valea Someșului, chiar avem producători care au făcut deja primele exporturi, să spun eu așa, corect. Exporturi cap coadă. Export, din punctul meu de vedere. Nu înseamnă că a venit un cetățean german, care a luat de la mine și l-a dus în Germania.

    Reporter: Ce le spuneți fermierilor cu care veniți în contact legat de votul din 26 mai pentru europarlamentare?

    Remus Ionuț Ilieș: În primul rând, le-aș spune să voteze. În al doilea rând, fiindcă eu sunt pro european și subiectiv pe domeniul acesta, le-aș spune să voteze pro-european.


    Reporter: Ce motivație aveți să mergeți pe 26 mai, la vot?

    Remus Ionuț Ilieș: Toată motivația din lume. Cu atât mai mult cu cât eu implementez fonduri europene, fonduri care nu ar exista fără un Parlament European închegat și cu bune intenții. 

    Gâlgău, Sălaj: Dezbatere cu tineri, la ei acasă, despre Parlamentul European

    Mai mult pe EurActiv »