Preşedinta aleasă a Comisiei Europene i-a trasat fiecărui comisar desemnat sarcini pentru următorii cinci ani. Rovanei Plumb îi cere un transport sustenabil, sigur, la un preţ rezonabil şi accesibil.

"Transportul ajută oamenii, serviciile şi bunurile să se mişte liber în interiorul Uniunii ... Sarcina dumneavoastră în următorii cinci ani este să vă asigurați că transportul european este sustenabil, sigur, la un preț rezonabil și accesibil", se arată în scrisoarea Ursulei von der Leyen privind misiunea Rovanei Plumb în noua Comisie. 

"Pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, Europa trebuie să reducă în continuare emisiile într-un ritm mai rapid. Transportul va fi o parte centrală a Pactul ecologic european", mai precizează Von der Leyen.

Vicepreședintele executiv Frans Timmermans va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european.

Preşedinta aleasă a CE vrea de la Rovana Plumb "o strategie cuprinzătoare pentru o mobilitate sustenabilă şi inteligentă". Ca parte a acestei strategii, comisarul român trebuie să se concentreze asupra creșterii folosirii carburanților alternativi pentru transportul rutier, maritim și aerian.

De asemenea, ea îi cere să joace "un rol principal" în cadrul forumurilor internaţionale, în special în negocierile privind reducerea emisiilor la nivel global în cadrul Autorității aeronautice civile internaţionale și Organizaței Maritime Internaționale.

Rovana Plumb va trebui să contribuie şi la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, pentru a fi aliniată la ambiţiile climatice ale UE, şi să acorde o atenţie specială inovării digitale. De o atenţie deosebită trebuie să beneficieze şi rețeaua de transport transeuropeană (TEN-T).

Totodată, Plumb ar trebui să se asigure că transportul rămâne accesibil şi la preţuri rezonabile, în special pentru cei cu venituri mici sau care locuiesc în zone îndepărtate.