Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat marți că Marea Britanie trebuie să prezinte un plan foarte clar pentru a justifica o decizie a Consiliului European de miercuri în favoarea extinderii Brexit, cerută de Theresa May.

După reuniunea CAG (art. 50) de la Luxemburg, George Ciamba a declarat într-o conferință de presă că discuțiile s-au concentrat pe cererea premierului britanic, Theresa May, privind o nouă extindere a art. 50, ”pentru a oferi Parlamentului și Guvernului britanic mai mult timp pentru a identifica o soluție de compromis”.

”Extinderea art. 50 e un instrument, nu un obiectiv în sine. Partea britanică trebuie să prezinte un plan foarte clar, cu susținere politică foarte clară, pentru a justifica o decizie a Consiliului European în favoarea extinderii”, a afirmat oficialul român, salutând angajamentul politic al premierului May de a organiza alegeri europarlamentare în luna mai: ”Acesta e un pas înainte foarte important”.

Ciamba a mai precizat că clar pentru toată lumea că o extindere a Brexit nu implică o renegociere a acordului de părăsire a UE de către Marea Britanie sau o discuție în perioada următoare privind viitoarele relații dintre cele două părți.

Ministrul român a spus că europenii sunt conștienți de faptul că un Brexit fără acord rămâne o posibilitate. 

La rândul său, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că durata unei eventuale noi amânări a Brexit-ului depinde de planul pe care îl va prezenta premierul britanic, Theresa May, miercuri în fața liderilor europeni.

Theresa May le va spune liderilor UE că solicită o amânare pentru a continua discuțiile cu principala formațiune de opoziție, Partidul Laburist, pentru a obține aprobarea în parlament a acordului ei de Brexit, a anunțat marți purtătorul ei de cuvânt, citat de Reuters.

Potrivit unui participant la o reuniune a CDU, cancelarul german, Angela Merkel, ar fi declarat că o amânare a Brexitului cu mai multe luni, chiar până la începutul anului viitor, e posibilă.