Propunerile, transmise Consiliului, includ actualizări ale acordului cu Ucraina pentru a îmbunătăți punerea în practică și asigurarea respectării acestuia, menținând, în același timp, obiectivele și domeniul său de aplicare.

Acordurile inițiale au fost semnate în iunie 2022 și ulterior prelungite până la sfârșitul lunii iunie 2024. Acestea acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE pentru teritoriile celeilalte părți.

Având în vedere perturbarea sau închiderea rutelor de transport tradiționale din regiune din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a indisponibilității Mării Negre ca rută comercială tradițională pentru cele două țări, prelungirea până cel puțin la sfârșitul anului 2025 va contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare.

Pe baza schimburilor cu statele membre, cu Ucraina și cu părțile interesate, Comisia a ținut seama de lecțiile învățate din punerea în aplicare a actualului acord privind transporturile dintre UE și Ucraina.

Deși domeniul de aplicare al acordului va rămâne același, Comisia propune actualizări pentru a facilita punerea sa în aplicare și asigurarea respectării acestuia de către statele membre.

Noile măsuri propuse vor consolida punerea în aplicare a acordului, fără a compromite beneficiile reciproce.

Acordul a fost foarte pozitiv atât pentru UE, cât și pentru Ucraina, permițând o creștere puternică a exporturilor lor către piețele celeilalte părți. Acordul cu Ucraina, precum și cel cu Moldova, au fost, de asemenea, esențiale pentru sprijinirea culoarelor de solidaritate.

Consiliul trebuie să acorde Comisiei un mandat de negociere cu Ucraina și Moldova. După ce Consiliul va acorda Comisiei aceste mandate, CE va colabora în mod oficial cu țările partenere în vederea obținerii acordului acestora.