Gâlgău, 29 martie 2019: Seria celor cinci dezbateri „eduVOTE în satul tău” ajunge azi în județul Sălaj. Membri ai Parlamentului European, cu experiența mai multor mandate, vin în comunitățile rurale pentru a sta de vorbă cu oamenii.

Valorificarea potențialului agricol și implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității - o nouă dezbatere din seria  eduVOTE in your village.

Obiectivele proiectului sunt legate de creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale.

 
La Gâlgău, județul Sălaj, se desfășoară cea de a doua dezbatere, cu următoarea agendă:

Parlamentul European și dezvoltarea rurală
Cum se implică europarlamentarii în cunoașterea și rezolvarea priorităților comunităților rurale locale. O agricultură competitivă, cu ferme comerciale rentabile pentru culturi vegetale și de creștere a animalelor. Marketingul și vânzarea  produselor agroalimentare, din fermă către consumator, optimizarea producției către produse organice, tehnologii prietenoase cu mediul.

În cadrul acestei părți a dezbaterii participă domnul Daniel BUDA, membru al Parlamentului European.
’’Îndemn toți tinerii să participe la vot la alegerile europene din 26 mai astfel încât să alegem viitorul pe care ni-l dorim în Uniunea Europeană. Participarea la vot reprezintă o implicare directă în procesul democratic și doar prin participare putem decide în ce fel de Europă vrem să trăim. Alegerile europene din mai 2019 au impact direct asupra vieții fiecăruia dintre noi. Prin votul tuturor, putem decide cum va acționa Europa în următorii ani pentru a răspunde preocupărilor legate de locurile de muncă, de agricultură, securitate, migrație și schimbările climatice.
Uniunea Europeană este casa noastră, a tuturor, iar în fiecare casă, deciziile se iau împreună, prin implicarea tuturor.
De data asta, viitorul va fi mai bun doar dacă fiecare din noi își asumă responsabilitatea prin participarea la vot!’’
  – a declarat domnul Daniel BUDA.

Tinerii și beneficiarii de fonduri europene vorbesc despre preocupările lor
Oportunități pentru dezvoltarea personală, meseria de fermier și statutul social al tinerilor care aleg să lucreze în agricultură. Așteptările și aspirațiile unui tânăr care va vota pentru prima oară la europarlamentarele din 26 mai 2019.
Beneficiarii de fonduri europene descriu experiența lor din activitatea lor de accesare a fondurilor, precum și ce așteptări au de la Parlamentul European. Experiențe în apicultură.

Dezbatere: De ce votăm la alegerile europarlamentare 2019?
Eu cu ce mă aleg după ce votez?
-    reprezentanții mediului de afaceri descriu bune practici pentru organizarea exploatațiilor agricole, optimizarea producției, utilizarea și valorificarea resurselor locale
-    profesorii expun viziunea lor pentru contribuția la o educație conectată cu prioritățile zonale și cerințele economiei bazate pe cunoaștere
-    părinții descriu situația lor, integrarea pe piața muncii, planurile de viitor pentru familia lor, comunitatea lor
-    reprezentanții administrației locale descriu strategia de dezvoltare locală
-    europarlamentarii răspund întrebărilor tinerilor  privind motivele participării la votul pentru alegerile europarlamentare 2019

Invitații care vor avea intervenții în cadrul dezbaterii sunt: domnul Daniel BUDA, membru al Parlamentului European, Cristian UNGUR, Primar Gâlgău, Augustin ȘONCUȚEANU, dirigintele cls a XII-a, Liceul Tehnologic nr.1, Gâlgău.

Moderatorul evenimentului: Alin GELMĂREAN, jurnalist TVR Cluj.

Transmisia LIVE VIDEO a evenimentului poate fi urmărită aici.

Despre Proiect
Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului eduVOTE in your village - schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities.
EURACTIV.ro a fost fondat în mai 2004 sub franciza euractiv.com Din rețeaua EURACTIV fac parte 12 țări din Europa. Organizația reprezintă un concept media original pentru România prin activitatea sa jurnalistică, proiecte europene de interes public și evenimente specializate de informare privind politici publice naționale și europene.

Gâlgău, Sălaj: Dezbatere cu tineri, la ei acasă, despre Parlamentul European

Mai mult pe EurActiv »