Cristiana Sima a fondat un colegiu privat pentru învățământ dual. La început, părea o luptă cu morile de vânt, însă ideea a prins și tot mai mulți conștientizează importanța unei meserii. Cu bani europeni, colediul și-ar putea crea campus, cantină.

EURACTIV.ro: De ce învățământ dual?

Cristiana Sima,  directorul Colegiului Ecologic ”prof. univ. dr. Alexandru IONESCU” din Pitești-Bradu: Poate să reprezinte o carieră. Îți poți construi o carieră de succes absolvind o școală profesională. Apoi, urmând cursurile unui liceu la seral sau la frecvență redusă, poți să lucrezi în continuare și apoi chiar poți să urmezi cursurile unei universități. Este o oportunitate, o provocare în sensul că tinerii își pot alege astăzi să devină independenți, printr-o meserie.

EURACTIV.ro: Cum poate ajuta Uniunea Europeană, în special Parlamentul European în acest proiect de dezvoltare a învățământului dual într-o localitate, în mediul rural?

Cristiana Sima: Proiectul nostru are în prim plan construirea unui campus. Un campus în care să avem o cantină, un campus în care să avem un cămin și un campus în care să avem chiar ateliere dotate modern. Numai accesând fonduri europene putem în momentul acesta să creăm acest campus privat în care să aibă acces tinerii și copiii care au absolvit clasa a opta, pentru alegerea unei meserii.   

EURACTIV.ro: Care sunt domeniile specifice către care v-ați îndreptat sau domeniile care specifice zonei?   

Cristiana Sima: Pentru că ne aflăm în județul Argeș și industria de automotive are o pondere însemnată în economia argeșeană și, de altfel, în economia națională, ne-am îndreptat atenția către ceea ce înseamnă meserii precum operator mașini comandă numerică, sculer matrițer, sudor, electromecanic. Vorbim apoi de industria pe orizontală, în care este nevoie de mecanici auto, de tinichigii, vopsitori auto. Dar avem și provocările din partea altor operatori economici, cum ar fi serviciile poligrafice. 

EURACTIV.ro: Ați spus că veți face sau că aveți nevoie de parteneriate strategice. Cum gândiți acest lucru în contextul României în context european?   

Cristiana Sima: Parteneriatul strategic îl vedem în primul rând cu operatorul economic, cu administrația locală; pentru că este un parteneriat strategic. Pe el trebuie să ne bazăm și în contextul Uniunii Europene cred că putem să atragem și alte școli, alte școli europene.

Ne dorim să cunoaștem experiența școlilor din Germania, unde învățământul dual - așa cum s-a spus și în dezbatere - cunoaște o dezvoltare deosebită, este un învățământ de excelență. Ne dorim să obținem experiențe prin parteneriate și de la oricare altă școală, care dezvoltă, în Uniunea Europeană acest sistem al învățământului dual.  

EURACTIV.ro: De la un parlamentar european, ce așteptări aveți? Ce i-ați cere? 

Cristiana Sima: I-aș cere să fie aproape de acest proiect pe care îl lansăm astăzi. Să ne fie aproape în ceea ce înseamnă un ghidaj: cum putem să accesăm fonduri europene, astfel încât să construim acest campus al învățământului dual în zona Pitești-Bradu pentru că este o zonă, până la urmă, metropolitană – și în care operatorii economici își exprimă dorința de a avea meseriașii de care vă spuneam: operatori mase plastice, operatori mașini comandă numerică, sudori, sculeri matrițeri, mecanici și nu numai. Chiar și ospătari și lucrători în comerț.  

EURACTIV.ro: Pentru ce veți vota pe 26 mai?    

Cristiana Sima: Pe 26 mai o să votez pentru mine în Europa, pentru noi în Europa și am să votez pentru viitorul copilului meu și pentru viitorul până la urmă al comunității în care trăiesc.