Miercuri, între orele 22:00 și 23:30 (ora României) a avut loc singura dezbatere la care au participat toți candidații la președinția Comisiei Europene, în sala plenară din Bruxelles a Parlamentului European.

LIVE TEXT: 

  • Cum explicați creșterea euroscepticismului?
Ska KELLER (Verzi): Sunt forțe care doresc să distrugă uniunea.
Frans TIMMERMANS (PES): E vina noastră dacă unii votează cu partide extremiste, înseamnă că nu i-am convins.   
  • Avem o responsabilitate colectivă, trebuie să venim cu propuneri concrete, pentru a-i determina să se întoarcă la noi.
Nico CUÉ, Stânga Europeană: Unitatea exista și acum se lucrează la demontarea ei, austeritatea e de vină. Nu susțin ce fac fasciștii în Italia, Ungaria, dar trebuie să alegem: fie alegem piețele, fie oamenii care se confruntă cu dificultăți. 

Manfred WEBER, Partidul Popular European: Egoismele naționale se întorc, trebuie să apărăm Europa noastră, trebuie ca Europa să fie mai democratică. PE e locul în care trebuie să se decidă viitorul Europei, avem nevoie un mecanism care să ne apere valorile, vrem un mecanism care să apere statul de drept.

Jan ZAHRADIL (ACRE): Oamenii de rând au obosit din cauza integrării europene, care le amenință tradițiile. Sunt pentru UE, dar aș vrea o Europă care să facă mai puține, dar mai bine. Nu cred că mai multă Europă e o soluție panaceu. 

Margrethe VESTAGER (ALDE): De foarte multe ori, vorbim de parcă avem secrete, cu foarte multe acronime, de parcă vrem să nu fim înțeleși. Trebuie să ne angajăm să spunem adevărul și să combatem fake news, dezinformările.

  • Despre politica externă: Pentru a ajunge la un acord du Trump sunteți dispuși să deschideți piața europeană pentru produsele agricole americane, inclusiv cele modificate genetic?

Ska Keller (Verzi): Nu.

  • Trebuie să fim coerenți, exportăm arme în zone de conflict, dar, în același timp, contribuim cel mai mult la fondurile pentru dezvoltare.

Frans Timmermans (PES): Trebuie să înțelegem care e miza, pentru prima dată un președinte american crede că Europa trebuie divizată.

  • Trebuie să stăm drepți în fața lui Trump, a lui Putin.

Manfred WEBER (PPE): americanii sunt în continuare prietenii noștri, avem atât de multe în comun, dar ce se întâmplă la Casa Albă nu e pe linia noastră de gândire. Europa trebuie să-și respecte principiile, puterea noastră e unitatea.

Nico CUÉ, Stânga Europeană: Tratatele de liber schimb slăbesc Europa, nu reușim să impunem standardele noastre. 

Jan ZAHRADIL (ACRE): Comerțul e pentru noi locomotiva creșterii economice, trebuie să negociem cu SUA, dar există și alte piețe. 

Margrethe VESTAGER (ALDE): Putem avea o Europă mult mai încrezătoare, comerțul poate deveni unul pozitiv.

  • Despre inechități: Ce țări sunt paradisuri fiscale? Cum se poate schimba situația? 

Margrethe VESTAGER (ALDE): Unele state schimbă modelul de impozitare, avem nevoie de impozitare digitală pentru că multe companii nu-și plătesc impozitele, avem nevoie de concurență loială.

Ska KELLER (Verzi): E un adevărat scandal, marile companii nu-și asumă responsabilitatea, din cauza asta nu avem bani să construim școli, spitale, e nevoie de justiție socială și de transparență.

Frans TIMMERMANS (PES): Avem o taxă minimă pe corporații, eu aș propune 18%, economia s-a schimbat fundamental, sunt companii mari care nu plătesc impozite, Amazom spre exemplu.

Jan ZAHRADIL (ACRE): Statele au dreptul să impozitele marile companii, nu UE. 

  • Evaziunea fiscală ar trebui interzisă, putem identifica foarte ușor pe cei care nu plătesc taxe și să-i putem impozita la nivel național.

Nico CUÉ, Stânga Europeană: Sunt zone în Europa unde nu mai sunt școli, grădinițe, de ani de zile se discută de evitarea dumpingului fiscal, dar politicienii nu au făcut nimic.

Manfred WEBER (PPE): Trebuie să folosim regulile europene, vrem să combatem paradisurile fiscale, să taxăm economia digitală.

  • Despre mediu și schimbări climatice: Trebuie făcute sacrificii pentru a proteja planeta?

Margrethe VESTAGER (ALDE): Pot fi create milioane de locuri de muncă, avem legislație, am stabilit ținte, putem investi fonduri europene și naționale. Fiecare poate participa prin alegerile făcute în fiecare zi. 

Ska KELLER (VERZI): Avem o singură planetă, trebuie s-o protejăm, lucrul bun e că știm ce trebuie să facem, trebuie doar să punem în aplicare măsurile. 

  • Este o problemă extrem de importantă, eu aș opri subvențiile care afectează clima, am putea investi în tehnologii verzi.
Frans TIMMERMANS (PES): Ar trebui să introducem o taxă pentru dioxid de carbon în toată Europa, e nevoie să colaborăm toți. 

Jan ZAHRADIL (ACRE): Trebuie să facem totul în mod sustenabil din punct de vedere social, să avem un calendar realist, Comisia ar putea schimba subvențiile în cadrul PAC, orientate către agricultura bio.

Nico CUÉ, Stânga Europeană: Nu sunt amendați marii poluatori, mă opun să taxăm cetățenii săraci, există o tradiție industrială în Europa.

 Manfred WEBER (PPE): Avem multe îngrijorări în legătură cu perioada de tranziție, trebuie soluții pentru ca toată lumea să fie protejată.

  • Despre șomaj: Cum veți încerca să le dați locuri de muncă tinerilor?

Jan ZAHRADIL (ACRE): Nu Comisia poate crea locuri de muncă, firmele o pot face. Avem programe pentru tineri, e nevoie de soluții speciale pentru fiecare țară, pentru că economiile noastre sunt diferite.

Manfred WEBER, Partidul Popular European: Avem nevoie de infrastructură, cercetare, de o piața unică mai puternică pentru viitor.

Nico CUÉ, Stânga Europeană: Politicile sunt ineficiente, se continuă cu austeritatea, cu salarii mici, se crește vârsta de pensionare a părinților, iar tinerii șomează acasă. 

  • Trebuie ca salariul minim să fie deasupra pragului de sărăcie.

Margrethe VESTAGER (ALDE): Dacă nu sunt locuri de muncă, deschidem poarta către un viitor sumbru. 

  • s-au creat locuri de muncă în ultimii cinci ani, dar multe sunt prost plătite.
  • sistemele noastre diferă și trebuie să respectăm acest lucru.

Frans TIMMERMANS (PES): Trebuie să extindem Programul Erasmus pentru fiecare tânăr din Europa, să ne asigurăm că avem un salariu minim care să reprezinte cel puțin 60% din salariul mediu, să ne scadă vârsta de vot până la 16 ani.  

Ska KELLER (VERZI): Austeritatea a fost o greșeală mare, nu doar pentru tineri.

  • Garanția pentru tineri să fie obligatorie și finanțată sută la sută.
  • trebuie să finanțăm economia verde.
  • Despre migrație: Ați renunța la eforturile de a găsi o soluție comună?
Jan ZAHRADIL, Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa (ACRE): Nu aș repeta greșelile actualei Comisii, nu aș impune cotele obligatorii, care au creat noi diviziuni între est și vest.  
  • trebuie să avem centre de primire în afara UE, acorduri de readmisie și să ne ocupăm de situația din Africa.
Manfred WEBER, Partidul Popular European: Trebuie să avem din nou control asupra granițelor. 
  • trebuie să ne pese, să avem un plan de relocare pentru Siria. 

Nico CUÉ, Stânga Europeană: Răspunderea europenilor e foarte mare, imigrație e o dramă europeană, migrația e o șansă pentru mulți oameni, eu sunt un exemplu. 

  • Ei pot contribui la întinerirea Europei.

Margrethe VESTAGER, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE): E important să avem o soluție pe termen lung și să salvăm viețile celor care vin pe mare.  
  • Europenii au o inimă enormă, vor să-i protejeze pe cei care au nevoie. Avem nevoie de soluții comune, eu cred în solidaritatea comună.
Frans TIMMERMANS (PES): Trebuie să dăm o șansă oamenilor care se urcă pe aceste bărci și vin în Europa, e nevoie de un plan pentru Africa, e nevoie de acorduri, de protecție a frontierilor.  
  • Dacă est-europenii nu vor înțelege că e nevoie de solidaritate, atunci se vor întoarce granițele în Europa
Ska KELLER (Verzi): E inacceptabil ce se întâmplă acum în Mediterană, oamenii se îneacă, e nevoie de un efort european de salvare. 

+++

Dezbaterea va fi urmată de declarații de presă ale candidaților "cap de listă" înscriși în cursa pentru postul de Președinte al Comisiei Europene.

Ordinea declarațiilor de deschidere din seara dezbaterii a foost decisă prin tragere la sorți pe 4 aprilie:

1. Nico CUÉ, Stânga Europeană (EL)

2.Ska KELLER, Partidul European al Verzilor (EGP)

3.Jan ZAHRADIL, Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa (ACRE)

4.Margrethe VESTAGER, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE)

5.Manfred WEBER, Partidul Popular European (EPP)

6.Frans TIMMERMANS, Partidul Socialiștilor Europeni (PES)

Dezbaterea se va axa pe teme precum ocuparea forței de muncă, migrație, securitate, populism, schimbări climatice și rolul UE pe scena internațională.