La Summitul de la Sibiu, liderii europeni vor avea o primă discuție despre posturile de top de la Bruxelles, în special despre președintele Comisiei Europene, după votul din 26 mai.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, dorește să se ajungă rapid la un acord privind principalele posturi de conducere, în special șefia Comisiei Europene, după alegerile europarlamentare, a declarat o sursă europeană pentru EUObserver. Tusk îi va informa pe liderii UE despre intențiile sale privind "modul de gestionare a nominalizărilor". În 2014, a fost nevoie de trei întâlniri pentru ca liderii europeni să se pună de acord. 

Chestiunea ar putea provoca dispute între liderii europeni și Parlamentul European, care a anunțat că va accepta doar ”Spitzenkandidaten” - candidații formațiunilor pan-europene la președinția Comisiei - sau capi de listă ai partidelor la europarlamentare.

Pentru șefia Comisiei Europene, favoritul pare a fi Manfred Weber, candidatul PPE. Unii lideri europeni au însă reticențe în legătură cu eurodeputatul german.

Weber este nominalizarea cancelarului german, Angela Merkel, pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker, devenind astfel cel mai puternic politician al UE. Manfred Weber nu este un nume cunoscut în Germania, poate ca urmare a faptului că a activat mai mult în Parlamentul European decât în politica internă, notează Deutsche Welle.

Mai mulți conservatori l-au preferat pe fostul premier finlandez Alexander Stubb, cu un profil mult mai cunoscut și care stăpânește bine engleza, franceza și germana. Weber, în schimb, vorbește o franceză de bază și o engleză cu imperfecțiuni. În mod tradițional, șeful Comisiei Europene, o instituție cu peste 32.000 de funcționari, vorbește engleza și franceza. 

Luni, el a pierdut și sprijinul Fidesz, potrivit unui anunț făcut de premierul ungar, Viktor Orban, suspendat recent din PPE. 

Dubii privind numirea lui Manfred Weber au și mulți eurodeputați din state mai mici. Ei se întreabă dacă numirea unui german în fruntea Comisiei e o idee bună, întrucât Germania ar putea avea o poziție și mai dominantă, dat fiind că e cel mai mare stat membru și principalul contributor la bugetul UE.

Un german n-a mai fost la conducerea Comisiei Europene de la Walter Hallstein în 1967. Acesta nu a mai candidat pentru un nou mandat, în urma presiunilor din partea Franței. 

Deocamdată, nu se știe nici cum va reacționa coaliția la guvernare din Italia, care a dat vina pe Germania și Merkel pentru toate relele din UE.

Nici Angela Merkel, nici Emmanuel Macron nu sunt susținători ai sistemului ”Spitzenkandidat”, creat în 2014 pentru a închide gura celor care criticau faptul că șeful brațului executiv al Uniunii Europene nu este ales. Asta înseamnă că numirea lui Weber nu e asigurată.

E puțin probabil ca PPE să continue în următoarea legislatură colaborarea strânsă cu rivalii din S&D. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, social-democrații germani au anunțat că nu-l vor sprijini pe Weber. Politicianul bavarez are nevoie și de aprobarea Consiliului European.