Liviu Dragnea nu vede niciun pericol în alianţa formaţiunilor de extremă dreapta din Europa, dar evită să spună dacă PSD se va alătura acestora. Sputnik îşi reiterează speranţa că PSD şi Fidesz vor întări viitorul grup "suveranist" din PE.

Prezent marţi la Adevărul Live, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu şi-a putut ascunde aprecierea pentru naţionalist-extremiştii din Europa, chiar dacă a încercat să lase impresia că nu ştie prea multe de încercările acestora de a forma un grup politic în Parlamentul European, în urma europarlamentarelor din 23-26 mai.

Întrebat cât de periculoasă i se pare constituirea acestui pol naţionalist, Liviu Dragnea a replicat: "Explicaţi-mi ce înţelegeţi prin pericol şi pentru cine. Eu l-am citit mai mult ca pe un curent naţional...N-am studiat mult şi nici n-am citit despre ce e vorba, doar câteva ştiri şi câteva declaraţii".

 

"Ce am văzut acolo este un grup de partide care susțin mai mult rolul țărilor în competiție cu rolul instituțiilor europene. Nu știu cât de periculos este sau nu (...), dar cred foarte mult că componența politică a Parlamentului European va fi diferită față de ce e acum și ar trebui, după aceste alegeri, unii lideri europeni totuşi să înțeleagă care este cauza pentru care se va schimba structura politică a PE. Să se gândească cetățenii europeni dacă birocrații europeni, plătiţi greu, lucrează pentru ei sau pentru instituția în sine?",

 

a declarat Liviu Dragnea,  întrebat cum vede reuniunea de sâmbătă a liderilor naționaliști de la Milano, printre care Matteo Salvini și Marine Le Pen.

Întrebat dacă PSD s-ar putea alătura acestei alianţe, în cazul unei înrăutăţiri a relaţiei cu socialiştii europeni - care au decis să-i ocolească pe social-democraţii români - Dragnea a evitat să răspundă. Discursul suveranist al extremiştilor este identic cu cel al multor lideri PSD, discurs care s-a intensificat în campania electorală pentru europarlamentarele din 26 mai.

"România este un stat suveran și e de datoria noastră, a tuturor, să apărăm această suveranitate atâta vreme cât trăim. Spun acest lucru pentru că suveranitatea nu este o stare politică sau o stare economică, este o stare de spirit...Acest guvern are misiunea de a face performanță economică, de a mări veniturile românilor și de a crește nivelul investițiilor, păstrându-și în tot acest timp suveranitatea, adică independența în gândire și caracterul național al măsurilor luate", spunea în ianuarie anul trecut Liviu Dragnea, într-un discurs susţinut în Parlament.

De atunci, social-democraţii au lansat atacuri tot mai dure la adresa instituţiilor europene, susţinând că românii sunt trataţi drept cetăţeni de mâna a doua în UE. Discursul lor tot mai eurosceptic şi pe alocuri antieuropean i-a deranjat inclusiv pe colegii lor socialişti, care au decis îngheţarea relaţiilor cu PSD, cel puţin pe perioada campaniei electorale.

Liderii social-democraţi minimalizează neînţelegerile dintre PSD şi PES - afirmând că, după alegeri, relaţiile se vor normaliza, contând foarte mult numărul mare de europarlamentari pe care Partidul Social-Democrat îi va aduce în familia socialistă.

PSD nu a primit sprijin din partea PES şi a Grupului S&D din Parlamentul European pentru atacul lor susţinut din ultimii doi ani la adresa Justiţiei, Dimpotrivă, candidatul socialiştilor la conducerea Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost unul dintre cei mai critici la adresa acţiunilor coaliţiei PSD-ALDE, din calitatea de prim-vicepreşedinte al Comisiei.


Sprijinul pentru modificarea legilor Justiţiei a venit doar de la ministrul italian de Interne. Într-o vizită la Bucureşti, în octombrie 2018, Matteo Salvini, liderul partidului extremist Liga Nordului, a încurajat România, într-o conferinţă de presă cu ministrul român de Interne, Carmen Dan, să voteze legi în Parlament, chiar dacă primeşte critici din partea Bruxelles-ului. Salvini a mai spus că-şi doreşte o schimbare a regulilor de guvernare la nivelul UE şi, la fel ca PSD şi ALDE, a dat vina pe multinaţionale şi pe banii lui George Soros, pentru problemele din Uniunea Europeană.

Sputnik.md vrea ca PSD şi Fidesz să se alăture extremiştilor

Matteo Salvini şi lidera Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, sperau să aduce sâmbătă la Milano cât mai mulţi politicieni eurosceptici din UE, visul lor fiind formarea unui grup politic în PE, care să fie al treilea ca mărime după PPE şi S&D. Reuniunea a fost însă umbrită de scandalul în care a fost implicat liderul extremei dreapta din Austria, Heinz-Christian Strache. Potrivit EurActiv.com, pe lângă Strache, obligat să demisioneze din guvern, marii absenţi au fost preşedintele Fidesz, Viktor Orban - suspendat din PPE - şi cel al PiS, partidul conservator aflat la putere în Polonia.

Reuniunea s-a bucurat de o acoperire importantă pe site-ul Sputnik, oficiosul de propagandă al Kremlinului, care a conchis că, dacă își joacă bine cărțile, cei reuniţi la Milano ar putea atrage de partea lor partide aflate la guvernare și care domină viața politică în țările lor, precum FIDESZ din Ungaria, PiS din Polonia și PSD din România.

De altfel, Sputnik.md este cel care a scris primul despre discuţiile dintre Salvini şi PSD în vederea unei viitoare colaborări. 

"Surse bine informate de la Bruxelles au precizat pentru Sputnik că PSD este așteptat cu drag în tabăra național suveranistă și că Salvini vrea să își întărească rândurile grupului europarlamentar cu reprezentanții PSD, profitând inteligent de faptul că socialiștii europeni s-au distanțat de PSD și de faptul că Timmermans, candidatul socialiștilor la președinția Comisiei Europene, este un inamic declarat al Guvernului Dăncilă și al PSD-ului", scria oficiosul Kremlinului pe 16 februarie.

Două zile mai târziu, G4Media.ro cita surse social-democrate, potrivit cărora PSD negociază intrarea în grupul suveraniștilor, după ce Matteo Salvini a trimis o scrisoare în care invită Partidul Social-Democrat la o colaborare mai strânsă. 

O eventuală ieșire din Partidul Socialiștilor Europeni pare să depindă de rezultatul alegerilor din 26 mai. În caz că socialiștii vor rămâne în continuare un grup relevant, iar populiștii lui Salvini nu vor performa, este puțin probabil că PSD va ieși din PES, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Chestionat de publicaţia citată, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile referitoare la negocierile PSD cu liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.