La primul Consiliu European după alegerile europarlamentare nu s-a ajuns la niciun acord privind desemnarea președinților principalelor instituții europene. Un nou summit va avea loc pe 30 iunie.

UPDATE


Șefii de stat și de guvern nu au reușit să ajungă la un acord privind funcțiile de top din UE, astfel că se vor întâlni din nou pe 30 iunie.

"Nu există nicio majoritate pentru niciun candidat", a declarat după reuniune președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

”E foarte dificil să fiu înlocuit”, a glumit liderul CE, Jean-Claude Juncker.

Liderii UE nu au reușit să ajungă la un acord nici în privința atingerii neutralității climatice în Europa până în 2050.

+++

Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, dezbătută la Summitul de la Sibiu, a fost adoptată. 


Negocierile cu privire la desemnarea celor care vor conduce principalele instituții ale Uniunii Europene în următorii cinci ani erau joi improbabil să se încheie, în contextul în care liderii statelor membre s-au reunit într-un summit la Bruxelles, notează dpa, preluată de Agerpres.

''Ieri eram optimist prudent. Astăzi sunt mai precaut decât optimist'', a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Donald Tusk, după o serie de consultări bilaterale înaintea summitului de la Bruxelles.

+++

Emmanuel Macron a precizat că nu este surprins de decizia celor două grupuri politice din Parlamentul European de a nu susține candidatura lui Manfred Weber la președinția CE.

+++

Potrivit unor surse EurActiv.com, liderii S&D și Renew Europe i-au transmis lui Manfred Weber, candidatul PPE pentru conducerea Comisiei Europene, că nu există o majoritate pentru numirea lui în această funcție.

Pe de altă parte, cele două grupuri vor să aibă ”o bună colaborare” cu Weber în calitate de lider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Sursele EurActiv.com au precizat că joi dimineața a avut loc o întâlnire între Manfred Weber, președinta S&D, Iratxe Garcia, și liderul Renew Europe, Dacian Cioloș. În cadrul acestei întâniri, Cioloș și Garcia l-au informat pe Weber că nu va fi sprijinit de cele două grupuri pentru funcția de președinte al Comisiei. 

Un eurodeputat socialist a precizat că nici Verzii nu-l doresc pe german la conducerea CE.

Decizia celor trei grupuri politice favorizează strategia președintelui francez, Emmanuel Macron, care nu a fost de acord cu sistemul ”capilor de listă” (Spitzenkandidaten) și dă, totodată, Consiliului European, reunit joi și vineri la Bruxelles, posibilitatea de a lua în discuție alți candidați. 

La sosirea la o reuniune a liberalilor europeni, Cioloș a confirmat că nu există o majoritatea în favoarea lui Weber, precizând că Renew Europe o sprijină în continuare pentru șefia CE pe  Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență.

Antonio Tajani (PPE) a declarat, înainte de summit, că, în calitate de președinte al Parlamentului European, sprijină sistemul Spitzenkandidaten, susținând că e ”mai democratic”. El a reiterat faptul că Manfred Weber rămâne candidatul PPE, deoarece popularii au obținut cele mai multe mandate la alegerile europene din mai.

Întrebat de jurnaliști în legătură cu lipsa de susținere pentru Weber, președintele Klaus Iohannis a declarat că fiecare parte încearcă să se poziționeze cât poate de favorabil în negocieri: ”Nu vreau să comentez zvonuri sau să fac eu pronosticuri. Intrăm toată lumea în această fază de negocieri, grupurile de partide, liderii de guverne, de state, și când vom termina această negociere se va anunța public rezultatul. Vor fi încă mulți pași intermediari. Sper să reușim totuși într-un timp rezonabil să finalizăm aceste negocieri fiindcă este important să avem un rezultat cât se poate de repede”.