Eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia a preluat marţi conducerea Grupului Social-Democrat (S&D) din Parlamentul European, după ce actualul preşedinte, germanul Udo Bullmann, a anunţat luni că renunţă la candidatură.

UPDATE

”Trebuie să furnizăm cetățenilor răspunsuri ferme și inovative în acest moment crucial pentru proiectul european și pentru familia social-democrată din Europa”, a declarat Iratxe Garcia, după ce a fost aleasă în mod oficial la lidera Grupului S&D din PE.

”Niciodată de la crearea sa nu a fost Uniunea Europeană mai amenințată ca în prezent. În ultimii ani, am asistat la apariția partidelor populiste, eurofobe, xenofobe și de extremă dreapta care scot la suprafață cele mai rele fantome ale trecutului nostru. De la criza financiară, am asistat la creșterea inegalităților, cu o Uniune incapabilă să răspundă nevoilor cetățenilor noștri. Europa trebuie să-și recâștige sufletul social și să pună oamenii și lupta împotriva inegalităților în centrul acțiunilor sale politce”, a mai spus eurodeputata spaniolă. 

+++

După retragerea lui Bullmann, Iratxe Garcia a rămas singura candidată la șefia S&D. Noul lider al Grupului S&D urmează să fie desemnat în mod oficial marţi. Reuniunea Grupului are loc la Bruxelles, începând cu ora locală 15:00 (16:00, ora Bucureștiului).

Iratxe Garcia va deveni prima femeie care conduce un grup politic important din Parlamentul European. Până acum, doar Verzii au avut o femeie copreședinte - Ska Keller.

Udo Bullmann, care conducerea S&D din 2018, și-a motivat retragerea cu o zi înainte de vot prin faptul că ”interesele naţionale primează asupra conţinutului şi viziunii despre viitor”.

Retragerea sa poate avea legătură și cu faptul că social-democrații germani nu vor mai da tonul în Grupul S&D în actuala legislativă, notează Spiegel Online. Până în prezent, germanii aveau - cu 27 de eurodeputați - cea mai importantă delegație din cadrul Grupului.

După rezultatul catastrofal la alegerile europene din mai, unde SPD a obținut 16%, social-democrații germani vor avea doar 16 europarlamentari. Astfel, delegația SPD va fi a treia ca mărime în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, după cea spaniolă - 20 de eurodeputați (21 după Brexit) și italiană - 19. 

Iratxe Garcia (44 de ani) s-a născut în Ţara Bascilor.

Este membră a Parlamentului European din 2004, după ce a avut un mandat în Parlamentul de la Madrid.

Din 2017, conduce delegaţia socialiștilor spanioli în PE.