Organizația Meteorologică Mondială a ONU și agenția pentru climă a Uniunii Europene, Copernicus, au realizat un raport comun, avertizând asupra consecințelor pentru sănătatea umană, topirea ghețarilor și activitatea economică.

Raportul prezintă tendința continuă de creștere a temperaturilor și impactul economic și social al schimbărilor climatice în întreaga Europă.

Cele două organizații susțin dezvoltarea unor strategii direcționate pentru a accelera tranziția către resurse regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și hidroelectrică, ca răspuns la efectele schimbărilor climatice.

„Europa a cunoscut încă un an de creștere a temperaturilor și intensificare a extremelor climatice – inclusiv stres termic cu temperaturi record, incendii, valuri de căldură, pierderi de gheață din ghețar și lipsă de zăpadă”, a declarat Elisabeth Hamdouch, șefa adjunctă a unității pentru Copernicus.

Studiile din ultimii cinci ani arată că temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 ​​grade Celsius peste medie, în comparație cu 1,3 grade Celsius mai ridicate la nivel global, arată raportul.  

Anul precedent a reprezentat pentru Europa cel mai călduros an înregistrat vreodată, impactul asupra cetățenilor fiind determinat de creșterea valurilor de căldură, iar temperaturile ridicate au amplificat apariția și gravitatea evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi secetele, inundațiile și incendiile de  vegetație. 

Uniunea Europeană dorește neutralitate din punct de vedere climatic până în 2050 și a stabilit obiective care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. 

Organizația Meteorologică Mondială susține că impactul valurilor de căldură, inundațiilor, secetelor și incendiilor a fost resimțit în viețile și mijloacele de existență de pe fiecare continent în 2023.